Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Не подушки, а суп – британці вигадали нове застосування пташиному пір’ю

Важливо

ЄС викидає щороку 3 млн тонн пташиного пір’я із птахофабрик. Британський стартап Kera Protein Ltd. вигадав йому нове застосування. Пір’я переробляють на штучне м’ясо, яке пропонують вживати в їжу.

Про це повідомляє CNN.

Аби із пташинного пір’я вийшло м’ясо, а точніше подібний високопротеїновий продукт, його піддають 13 етапам гідролізу.

Проєкт вигадав Соравут Кіттібанторн. Переробляти сміття на їжу він планував ще у 2019-му, коли був студентом. Тепер разом із діловим партнером Томом Вашингтоном сконцентрувалися саме на пір’ї із птахофабрик.

“Це не щось нове. Ми просто оптимізували те, що і так мали”, – каже Соравут.

Для Kera куряче пір’я постачає місцева ферма. Його очищають, подрібнюють і змішують з кислотою та кератиназою – ферментом, який руйнує міцні хімічні зв’язки кератину. Після обережного нагрівання та перемішування протягом 14 годин суміш фільтрують і охолоджують. Завдання – дістати із пір’я кератин, білок, що формує нігті, волосся та пір’я у тварин.

Кінцева форма продукту – порошок, схожий на колаген. Він перевершує звичайні джерела білка як за поживністю, так і за смаком, — каже власник стартапу.

Крім того, каже Соравут, їхній продукт, що імітує м’ясо, також містить високий рівень антиоксидантів, подібних до тих, що містяться в ягодах.

Порошок із пір’я не має певного смаку, тож із ного можна імітувати таке м’ясо, яке забажаєш.

Журналістка CNN Лія Колінз спробувала страву зі “штучної яловичини”, виготовленої із таких решток пташинного пір’я, у закладі, що співпрацює із Kera. Каже, за смаком та текстурою дійсно нагадує яловичину, але смак більш крохмалистий.

Kera дійсно може стати альтернативним способом утилізації пташиного пір’я. І це зменшить навантаження на екологію. Зважаючи, що британські птахофабрики забруднюють своїми відходами річки поблизу на стільки, що там скоро вимре все живе, за попередженням екологів.

Як повідомляло BitukMedia, південнокорейський науковець Сойон Парк разом із командою змогли виростити “у пробірці” зерна рису, які містять м’ясний яловичий протеїн. Кажуть, їх продукція більш поживна, ніж звичайний рис, а негативні екологічні наслідки від неї менша, ніж від розведення великої рогатої худоби.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі