Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Нечутний крик: розкрили таємницю маленьких жабок

Важливо

Жаби кричать дуже голосно – ми їх просто не чуємо, виявили вчені з Бразилії. Вони повідомили про перший задокументований випадок використання амфібіями “захисного ультразвуку”. Цей “жаб’ячий зойк” здатний оглушувати різних тварин.

Про це повідомляє Sky News.

Дослідники з Бразилії вивчали жаб-листоїдів (Haddadus binotatus) у джунглях Амазонки, коли помітили щось дивне в їхній поведінці. Маленькі жабки вигинали спини, закидали голови і широко роззявляли пащі. Виглядало так, ніби вони кричать, але беззвучно – вчені нічого не чули.

Коли ж біологи зробили кілька записів за допомогою високочастотних аудіопристроїв, то змогли розкрити таємницю “німих” жаб. Насправді, вони кричали на ультразвукових частотах. Це перший задокументований випадок використання захисного ультразвуку амфібіями.

Ультразвук широко використовується у тваринному світі для спілкування та ехолокації. Його застосовують кажани, дельфіни та кити. А тепер нове дослідження демонструє, що на це здатні і деякі види жаб. Дослідники з Бразильського державного університету Кампінас в Сан-Паулу припускають, що крик – це реакція на зовнішню загрозу або заклик до родичів, щоб залучити їх до бою або оборони.

Крик жаби. Ubiratã Ferreira Souza, illustration by Lucas Rosado

Аналіз звуку за допомогою спеціального програмного забезпечення показав діапазон частот від 7 кГц до 44 кГц. Тим часом люди не здатні чути частоти вище 20 кГц, які класифікуються як ультразвук.

На думку дослідників, ультразвуковий крик захопленої жаби – не просто сигнал лиха та попередження родичів про небезпеку, а й захист. На це вказує поза, типова для захисту від хижаків. Отже, ультразвук може відлякати тварин, здатних його чути, таких як кажани, гризуни та дрібні примати.

Щоправда, це лише теорія. Згідно з іншим припущенням, жаб’ячий крик може використовуватися для заклику до хижаків своїх хижаків. Наприклад, за словами вчених, ультразвук може “зазвати сову, яка нападе на змію, яка збирається з’їсти жабу”. Дослідники планують продовжити роботу – вони хочуть з’ясувати, які саме хижаки чують ультразвукові зойки амфібій та як на них реагують.

Як розповідало раніше BitukMedia, у горах Африки відкрили вид жаб-пискунів, які видають три звуки.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі