Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У горах Африки відкрили вид жаб-пискунів, які видають три звуки

Важливо

Новий вид крихітних жабок з дуже пронизливим голосом відкрив герпетолог Максиміліан Делінг з Університету Кобленц-Ландау (Німеччина). Це сталось під час його подорожей горами Руанди у 2010–2018 роках. Невідомі раніше земноводні мешкають на висоті близько двох кілометрів над рівнем моря.

Про це розповідає Miami Herald.

Своє відкриття Делінг зробив у лісі Ньюнгве на заході Руанди, тому новий вид отримав назву Arthroleptis nyungwensis, що перекладається як “жаба з Ньюнгве, що пищіть”.

Делінгу вдалося сфотографувати шістьох самців. Довжина їхнього тіла становить лише 16–16,5 мм. Можливо, самки цього виду ще дрібніші.

В Arthroleptis nyungwensis щупле тільце, довгі лапки та горбкувату шкіру червоно-коричневого відтінку з маленькими білими крапками з боків. На світлому черевці дві жовто-помаранчеві смужки. Аналіз ДНК показав, що Arthroleptis nyungwensis щонайменше на 4,6% генетично відрізняються від інших видів жаб, що пищать.

Кілька жаб Arthroleptis nyungwensis або жаб-пискунів нюнгве на рослинах. Фото – Dehling (2023)

Arthroleptis nyungwensis облюбували вологу лісову підстилку на висоті 1800-2200 м над рівнем моря. Крім короткого, пронизливого, однотонного писку, Arthroleptis nyungwensis також вміють видавати ще два типи звукових сигналів: один з яких потрібен, аби виказати агресію, а інший – закликати до спарювання.

Як розповідало раніше BitukMedia, самки трав’яних жаб виявилися не такими беззахисними перед численними самцями у шлюбний період, як вважалось. Згідно зі спостереженнями німецьких біологів, вони виробили цілий арсенал хитрощів, які дозволяють уникати небажаної уваги залицяльників. В хід йде навіть імітація власної смерті!

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі