Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Включно з “культовим” зображенням: подруга Ман Рея продає колекцію з 200 робіт фотографа

Важливо

На аукціоні у Парижі продадуть дві сотні робіт Ман Рея. Загальна вартість колекції оцінюється в €3,5 млн. Буде тут і репродукція знаменитої фотографії “Скрипка Енгра”, оригінал якої було продано у 2022 році за рекордні $12,4 млн.

Про це розповідає The Guardian.

Маріон Мейєр, близька подруга покійного фотографа та художника-сюрреаліста Ман Рея (Man Ray), виставила на аукціон Christie’s у Парижі 200 його робіт зі своєї особистої колекції. Загальна вартість колекції оцінюється в €2,4–3,5 млн.

На торги зокрема виставлять репродукцію знаменитої фотографії Ман Рея “Скрипка Енгра” — одну з трьох копій, створених з негативу в 1970 році.

Ман Рей. “Скрипка Енгра”. 1924 рік. Зображення – Christie’s. Ідіома “Скрипка Енгра” означає “непрофесійне заняття”, а точніше, безглузде витрачання таланту.

Оригінальну чорно-білу світлину Ман Рей зробив 1924 року. Позувала франко-американському художнику-сюрреалісту його кохана модель Кікі де Монпарнас. Після того, як негатив оригінального кадру проявили, фотограф намалював на відбитку на спині дівчини ефи — резонаторні отвори в корпусі скрипки.

Оригінальна фотографія Le Violon d’Ingres (“Скрипка Енгра”) була опублікована в червні 1924 року на першій обкладинці сюрреалістичного журналу Littérature. Мен Рей тоді був зачарований художником Жаном-Огюстом-Домініком Енгром, і світлина стала відсиланням до ніжних оголених Енгра та його хобі гри на скрипці, коли він не малював. Le violon d’Ingres — французька ідіома, що означає “хобі”.

2022 року оригінал цієї фотографії продали з аукціону за $12,4 млн. Таким чином світлина Ман Рея стала найдорожчою у світі.

На торги виставляють також скульптури, малюнки, фотографії та твори декоративно-ужиткового мистецтва, створені художником. Ціна кожного лота варіюється від €300 до €300 тис. На особливу увагу колекціонерів заслуговує картина “Рослина в пустелі”, датована 1946 роком. Її стартова ціна – €200-300 тис.

Пропоновані аукціоном фотографії включають портрети відомих діячів літератури та мистецтва. Серед них — Жан Кокто, Луї Арагон, Пабло Пікассо, Марсель Пруст (на смертельній постелі), Джеймс Джойс, Ельза Скіапареллі та Катрін Деньов.

За словами Елоді Морель-Базен, європейської очільниці відділу фотографії аукціонного дому Christie’s, різноманітність робіт художника, запропонованих його подругою, “чудова”. “Не існує іншої такої повної колекції, яка представляє весь спектр робіт Ман Рея, як ця. Це вперше, коли його роботи продає людина, яка справді його знала”.

Ман Рей став одним із кількох містків, що поєднали мистецтво з модною індустрією, і залишився у фешні завдяки обкладинкам Vogue, Vanity Fair, Harper’s Bazaar. Фото – ALAMY/LEGION MEDIA

Старший син єврейських емігрантів з Російської імперії (Ковенська губернія, Литва), Ман Рей народився у Філадельфії в 1890 році і розпочав свою кар’єру у 1910-х роках. Десять років по тому переїхав з Нью-Йорка до Парижа і довгий час жив між двома містами.

За своє життя він займався фотографією, живописом, скульптурою та іншими видами мистецтва. Ман Рей помер 1976 року в Парижі, а 1999 року журнал ARTnews включив його до списку 25 найвпливовіших художників ХХ століття.

Як розповідало раніше BitukMedia, аукціон Christie’s виставив на продаж картину італійського художника Тіціана Вечелліо “Відпочинок на шляху до Єгипту”, створену 1512 року. Оціночна вартість полотна — $31 млн. Шедевр виставили на продаж уперше за 150 років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі