Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Тут будуть котики і шаманки: у Дніпрі прикрасять захисні коробки для кам’яних баб

Важливо

У Дніпрі на захисних коробах для кам’яних баб з’являться малюнки художниці Ганни Тітової. Робота з прикрашання однотонних захисних коробок вже розпочалася, і перші малюнки вже можна побачити біля Історичного музею.

Про це розповіли співробітники Нацмузею імені Яворницького.

“Сьогодні художниця Ганна Тітова розпочала роботу над розфарбовуванням першої захисної конструкції навколо “баб” – в народі “вуликів”. Було створено акриловий ескіз однієї зі сторін. Грунтовкою місткиня пройшлася по ще двох “вуликах”, – розповіли у музеї.

Там також розповіли, що Ганна відома своїм мистецьким проєктом, в якому бійців Збройних сил України зображено у вигляді котиків. Тож і на ескізах теж можна побачити котячі вушка.

“Це просто свято якесь! Можливість долучитися до музейної експозиції. Неймовірно рада і горда бути частиною проєкту”, – написала Ганна Тітова на своїй сторінці у Facebook. “Буде Баба, Баба з вушками і котики”, – пообіцяла художниця.

Ганна розмалює три саркофаги. “Мені дозволили зробити три малюнки. Перший — Тхалісі. Це шаманка, яка стоїть в середині кола. Я її буду малювати з фотографій тільки з вушками. Поряд ще є одна чотирирога шаманка. Вона буде намальована як є. І ще під однією захисною спорудою стоїть Лінгам — це каміння у вигляді чоловічої статевої ознаки. Там буде намальована пара кошенят-археологів. В них будуть кирка і лопата», – розповіла художниця.

От вони – патріотичні котики Ганни Тітової.

Колекція стародавніх кам’яних статуй, або “кам’яних баб”, як їх називають у народі, належить до найвідоміших зібрань Дніпропетровського історичного музею. Це одна з найбільших колекцій давньої кам’яної пластики в Україні – близько сотні статуй. Минулої весни через постійні обстріли росіян “баб” вирішили закрити захисними конструкціями: спочатку їх обклали мішками з піском, а згодом адміністрація музею вирішила додатково накрити скульптури металевими листами.

Фото – Дніпропетровський національний історичний музей ім. Яворницького

Як розповідало раніше BitukMedia, Національний музей історії України виставить унікальну пам’ятку Київської Русі – вирізьблену кам’яну плиту Х-ХІІІ ст. із зображенням “Святого воїна”. Це перший відомий подібний об’єкт за останні 100 років. Зловмисники намагалися продати його через інтернет, але втрутилася поліція.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі