Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Кожна така пам’ятка має значення” – військові вивезли з-під обстрілів дві половецькі баби (ВІДЕО)

Важливо

Українські військові та волонтери евакуювали із прифронтової зони 800-річні половецькі баби. Їх привезли до міста Дніпро. Музейники кажуть – якщо ще у ХІХ сторіччі таких пам’яток були тисячі, то зараз кожна має значення.

Про це розповідає Суспільне.

Одна врятована скульптура чоловіча, інша – жіноча. Скульптури мають пройти консерваційні процедури, далі їх зберігатимуть у фондах Дніпропетровського національного історичного музею, пояснює виконувач обов’язків директора музею Олександр Старік.

“Будуть замірятися та фіксуватися елементи, які на них зображені. Кожна з цих статуй є унікальною. Деякі дослідники кажуть, що кожна така статуя зображує конкретну людину”, – каже Старік.

У степу баби побачити зараз практично неможливо – вони або зруйновані, або знаходяться у приватній колекції, каже музейник. Точна їх кількість невідома.

“Якщо раніше, ще у 19 столітті, їх було буквально тисячі, то зараз кожна така статуя займає окреме місце в системі пам’яток степу”, – пояснює він.

Баби приїхали в погано стані – вони були вмуровані в бетон, тож мають на собі його залишки. Також покшоджені обстрілами, каже Старік.

“Це дійсно подвиг людей, які рятують спадщину. Ми маємо їм вклонитися. Зараз ми розуміємо, які у нас пріоритети, і порятунок спадщини займає теж дуже важливе місце”, – зазначив історик.

Як повідомляло BitukMedia, Національний музей історії України виставить унікальну пам’ятку Київської Русі – вирізьблену кам’яну плиту Х-ХІІІ ст. із зображенням “Святого воїна”. Це перший відомий подібний об’єкт за останні 100 років. Зловмисники намагалися продати його через інтернет, але втрутилася поліція.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі