П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Й окуляри видадуть: ув’язнені відсудили право подивитися на сонячне затемнення

Важливо

У США ув’язнені в окрузі Салліван, штат Нью-Йорк, відсудили в адміністрації виправної установи право подивитися на сонячне затемнення. Адвокати шести позивачів досягли угоди зі штатом, яка дозволяє їм спостерігати небесне явище “відповідно до їхніх щирих релігійних переконань”.

Про це повідомляє The Washington Post.

8 квітня жителі США, Канади та Мексики зможуть спостерігати повне сонячне затемнення. Однак у виправних установах штату Нью-Йорк на цей час було заплановано карантин, під час якого всі ув’язнені мають перебувати в камерах.

Деніел Мартуселло, виконувач обов’язків комісара департаменту, минулого місяця випустив службову записку, яка наказує всім ув’язненим залишатися у своїх корпусах у понеділок 8 квітня з 14:00 до 17:00 за нью-йоркським часом. Зазвичай це години для відпочинку на свіжому повітрі. Затемнення, тим часом, має відбутися приблизно о 15:25.

Після того, як про це стало відомо, шестеро злочинців з в’язниці Вудборн округу Салліван подали позов проти адміністрації виправної установи. Вони заявили, що заборона на перебування на вулиці під час затемнення порушує їхні конституційні права.

Вони пояснили, що сонячне затемнення є важливою подією для віруючих, які сповідують християнство, іслам та сантерію. Остання є синкретичною релігією, що поєднує католицизм, культ вуду та інші африканські вірування. Вона поширена на Кубі та серед афрокубинських емігрантів у США.

Позивачі уточнюють, що затемнення згадується в Новому Заповіті, а отже, є важливим для християн, а мусульмани повинні в цей час вимовляти спеціальну молитву. Аргументи знайшлись і в того з увʼязнених, який назвав себе атеїстом. Мовляв, він бажає побачити астрономічне явище, а заборона порушує його права як прихильника наукового сприйняття світу.

Засуджені стверджували, що затемнення, яке востаннє можна було побачити у США 2017 року і на яке країні доведеться чекати аж до 2044-го, “вимагає збору, святкування, поклоніння і молитви”.

Зрештою сторони дійшли мирової угоди. Ув’язненим дозволили бути присутніми на вулиці під час затемнення. Ба більше, адміністрація в’язниці зобов’язалася надати їм сонцезахисні окуляри для спостереження за астрономічним явищем.

Адвокати сподівалися, що виграний ними позов створить прецедент і дозволить в’язням інших виправних установ побачити повне сонячне затемнення.

Очікується, що населені пункти в західних і північних частинах штату Нью-Йорк матимуть найкращий вид на повне затемнення, включно з Буффало, Рочестером, Сіракузами, Лейк-Плешідом і Платтсбургом. Повідомляють, що повне затемнення можна буде побачити в цих частинах Нью-Йорка близько 15:15 і триватиме лише кілька хвилин. Місяць пройде між Землею і Сонцем, тимчасово закриваючи Сонце і перетворюючи день на ніч.

Як розповідало раніше BitukMedia, суд в американському штаті Охлахома виправдав 71-річного Глінна Сіммонса. Чоловік провів за ґратами 48 років за вбивство, яке, як з’ясувалося майже через півстоліття, він не скоїв. А могли і взагалі стратити!

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі