Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Виніс мішок із піском на дах у зубах – герою війни виповнилося 100 років

Важливо

Валлійцеві Рональду Бріґналу було 16 років, коли нацистський бомбардувальник скинув снаряд на міськраду Кардіфа – столиці Уельсу. Хлопець, тримаючи мішок із піском у зубах, зміг видертися нагору дренажною трубою та загасити пожежу. Йому це коштувало зубної емалі на все життя. Але зараз чоловікові виповнилося 100.

Про це повідомляє ВВС.

Геройський вчинок Бріґнал здійснив у 1941-му. Тоді ворожий літак скинув запалювальний снаряд. Хлопець виніс нагору у зубах не лише мішок із піском, але і пожежний шланг. Потім з тим же шлангом у зубах і спускався, підбадьорений місцевими пожежниками.

Бріґнал тоді просто повертався зі школи, і героєм став, можна сказати, випадково. Не зміг стояти осторонь. Але місцевим репортерам казав:

“Я просто підліток. У мене нема страху. Я просто хотів переконатися, що бомба не завдасть шкоди міськраді”.

Потім хлопець став офіційно пожежником. А пізніше пішов у авіацію та служив на бомбардувальниках Whitley і Halifax. У 1945-му разом із союзниками перейшов Рейн.

Ян, син ветерана, каже, що той завжди був скромним і рідко говорив про свій вчинок.

Тепер у четвер нинішній мер Кардіфа відвідав Бріґнала, який зараз живе у Сассексі, аби привітати його зі століттям і подарувати сертифікат із подякою за героїзм.

Як повідомляло BitukMedia, ветеранка Другої світової Ольга Твердохлєбова нещодавно відзначила у грудні минулого року свій 100-річний ювілей. Коли почалася повномасштабна війна, жінка у віці 98 років була готова піти на фронт.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі