П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Лякливий хижак: на Прикарпатті помітили рідкісного лісового кота

Важливо

Тварину рідкісного виду зафіксували на території природного заповідника “Медобори” у Тернопільській області. Йдеться про лісового кота (Felis sylvestris). В Україні його вважають практично зниклим.

Про це повідомляють співробітники заповідника.

Кіт лісовий, який є пращуром сучасної домашньої кішки, прогулювався у лісових хащах й потрапив в об’єктив фотопастки.

Felis sylvestris – це хижий ссавець, занесений до Червоної книги України зі статусом “вразливий”, до Червоного списку МСОП, CITES і до Бернської конвенції як вид, що підлягає особливій охороні. Цей хижак є єдиним у своєму роді видом у фауні України.

Зовні дикий пухнастик майже не відрізняється від домашньої кішки – він має масивне тіло та невисокі ноги з великими ступнями. У тварини товстий відносно короткий хвіст із тупим кінчиком.

Кіт лісовий з’явився ще 650 тисяч років тому. Ці хижаки дуже обережні та лякливі: за найменшої небезпеки вони змінюють місце проживання, зазвичай ведуть усамітнений спосіб життя. Для “спілкування” з представниками свого роду використовують запахи.

Felis sylvestris. Фото – Вікіпедія

Кожен лісовий кіт має у своєму володінні приблизно десять квадратних кілометрів. За способом життя лісові коти переважно нічні наземні тварини, хоча у пошуках здобичі можуть спритно лазити по деревах. Вдень вони відпочивають у затишному місці. На полювання виходять за дві години до заходу сонця й за дві години перед світанком.

Забарвлення допомагає тварині бути непомітною в лісі – її хутро однотонне, зазвичай сіро-рудого кольору з мармуровим малюнком у вигляді розмитих видовжених темних плям.

В основу раціону входять дрібні гризуни, птахи, комахи, змії, а в прибережних мешканців ще й риба. Більш досвідчені представники свого виду можуть поласувати м’ясом дрібних куниць. Винищуючи велику кількість мишоподібних гризунів — шкідників лісового і сільського господарств, лісові коти приносять значну користь.

“Для збереження кота лісового необхідно заборонити відстріл бродячих свійських котів у місцях існування виду, інтенсифікувати боротьбу з браконьєрством і посилити контроль за дотриманням правил утримання псів, а також створити заказники в місцях розмноження виду”, – зазначено на сайті української Червоної книги.

Там додають, що нині тварину можна зустріти в Карпатському регіоні та в деяких районах Вінницької, Кіровоградської та Одеської областей. У світі кіт лісовий мешкає в усіх типах лісів Європи, Кавказу та півночі Туреччини.

Відео з фотопастки тут.

Як розповідало раніше BitukMedia, загадкову “кішку-лису” з корсиканських легенд визнали новим видом котячих.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі