Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Обирала народну медицину: бразилійка 56 років носила скам’янілий ембріон у животі

Важливо

81-річна жінка з Бразилії 56 років прожила з ембріоном в животі. У результаті позаматкової вагітністі плід загинув і скам’янів. Його виявили випадково за кілька днів до смерті бразилійки, коли лікарі лікували у неї інфекцію сечовивідних шляхів.

Про випадок пише видання Diario AS.

Мешканка містечка Арал Морейра Даніела Вєра (Daniela Vera) більшу частину життя страждала через дискомфорту в ділянці живота. Роками жінка не зверталася за допомогою до лікарів, бо не довіряла їм та надавала перевагу народним засобам. Однак на початку березня бабуся почала відчувати сильні болі і таки подалася до лікарні. Там припустили отруєння через брудну воду, а аналізи не показали наявність якихось новоутворень. Попередній діагноз медиків – інфекція сечовивідних шляхів.

Коли ж пацієнтці не полегшало, наступного дня її відправили до регіональної лікарні. Там жінці зробили комп’ютерну томографію. Знімки показали, що в черевній порожнині бразилійки знаходиться закальцинований, тобто по суті скам’янілий ембріон. Літопедіон — вкрай рідкісна патологія: вона означає скам’янення плоду, який помирає в матці або черевній порожнині, а після цього піддається звапнінню. На малих термінах тіло матері здатне реабсорбувати ембріон. Однак, якщо плід занадто великий, він піддається зовнішній кальцифікації. Так тіло матері захищає себе від мертвих тканин дитини та запобігає інфікуванню.

Після опитування пацієнтки з’ясувалося, що ембріон став наслідком позаматкової вагітності, що виникла у ранній юності. При цьому згодом Вєрі вдалося виносити сімох здорових дітей, наймолодшу з яких народила 21 рік тому. Це означає, що літопедіон не заважав їй вагітніти і виношувати дітей.

81-річній жінці призначили операцію з видалення зародка, однак вона пішла з життя наступного дня після неї. Як повідомили лікарі, причиною смерті стала інфекція. Кальцифікований плід ще досліджуватимуть, щоб більше дізнатися про явище.

За словами доньки Даніели, мати жалілася на дискомфорт та відчуття, наче дитина рухається в її животі, ще після першої вагітності. Тому не виключено, що скам’янілий плід перебував в її тілі понад 56 років.

Як розповідало раніше BitukMedia, у США 20-річна Вайолет Квік, яка користувалась контрацептивом, завагітніла і народила дитину. В цьому не було нічого дивного, якби маля не народилось з внутрішньоматковою спіраллю в руці.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі