Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Росія краде українське мистецтво і використовує його для імперської пропаганди – презентували документальний фільм

Важливо

14 березня у Києві відбулася презентація документального фільму “Мистецтво” із циклу “Велика російська брехня”. Його зняло Суспільне. Презентація відбулася в приміщенні Будинку звукозапису Українського Радіо. Стрічка розповіла про те, як москва ще з часів царської росії апропріює українську культуру, натомість перетворюючи класичну музику та балет на зброю.

На презентації побувало BitukMedia.

Авторам ідеї стали Андрій Єрьомін, Анна Білоус. Сценарій писали Наталка Пономарів та Анна Данильчук. Режисером був Олександр Назаров.

Нараторкою проєкту “Велика російська брехня” стала Анна Данильчук — науковиця, культурна менеджерка, авторка англомовного блогу “Anna from Ukraine”. 

Українські та закордонні експерти розповіли у стрічці, що Москва нав’язувала ідею світові та окупованим народом, що лише російське та імперське може мати екзистенційні сенси. Самобутні культури маргіналізували, дозволяли їм “прикрашати велику російську ідею лише стрічечками та квіточками”.

Доробок українських художників та інших митців російська влада апропріювала. Натомість “м’якою силою”, яка має приховати душогубський тоталітарний режим – царський, радянський і путінський, стали балет та класична музика.

До речі, міжнародні фестивалі класичної музики, покази російської опери та балету досі лишаються місцем, де російські чиновники, представники “Газпрому” та інших впливових російських груп зустрічаються із європейськими та західними політиками. І у невимушеній атмосфері під класичну музику та талановиті театральні постановки просувають кремлівські наративи та кремлівські інтереси.

Цикл із шести фільмів “Велика російська брехня” ґрунтується на документальних матеріалах, які показують, підтверджують і висвітлюють вплив пропаганди. 

У проєкті взяли участь британський журналіст Пітер Померанцев, іноземний кореспондент The Guardian Люк Гардінґ, письменник, автор посібника НАТО про російську інформаційну війну Кір Джайлз, професор Єльського університету Джейсон Стенлі, літературознавиця та славістка Єва М. Томпсон, письменник Сергій Жадан, шестиразова чемпіонка світу з фехтування Ольга Харлан та інші.

17 березня глядачі зможуть подивитися першу серію проєкту “Велика російська брехня. Історія” о 21:05 телеканалі Суспільне Культура та о 13:00 на ютуб-каналі Суспільне Культура.

BitukMedia поговорило із колишнім міністром закордонних справ України Володимиром Огризком. Він заявив, що росія у нинішньому вигляді не є життєздатною, її розірвуть надто багато внутрішніх протиріч. Що може і повинна зробити Україна – це перемогти російську армію. І перемогти путінський режим.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі