Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Ситуація була дуже складна”: медики врятували дитину з рідкісним синдромом П’єра-Робена

Важливо

Львівські медики врятували маленьку Емілію із Закарпаття. Дівчинка народилася з рідкісним синдромом П’єра-Робена та розщілиною м’якого та твердого піднебіння. Маленька не могла дихати самостійно і перед операцією 10 місяців харчувалась тільки через зонд.

Про це розповідає Центр дитячої медицини. Лікарня “Охматдит” на своїй сторінці у Facebook.

Синдром П’єра-Робена – рідкісна вада щелепно-лицевої ділянки з вираженим недорозвитком нижньої щелепи недуга, яка виникає в однієї дитини з 10-30 тисяч новонароджених. Така вада спричиняє асфікцію – патологічний стан, коли організм не отримує достатню кількість кисню.

До медичного закладу Емілію доставили одразу після народження. Вона була у вкрай важкому стані. Для полегшення дихання та ковтання дівчинці встановили трахеостому – спеціальну трубку, яку вводять у передню стінку трахеї.

За словами лікарів, малюки з таким синдромом мають проблеми з ковтанням. Якщо їм і вдається ковтнути один-два рази, то потім їжа або рідина можуть потрапити в дихальні шляхи. Це нерідко призводить до розвитку аспіраційної пневмонії.

“Дитина була у реанімації на штучній вентиляції легень (ШВЛ), бо надійшла у вкрай важкому стані. Ми ліквідували цей аспіраційний синдром. Потім вона їла тільки через назогастральний зонд – трубку, що ставлять у шлунок через ніс. З нею вона прожила 10 місяців”, – розповів торкальний хірург Олег Линів.

Лицево-щелепна хірургиня Христина Погранична пояснила, що Емілія не могла дихати самостійно, бо її язик западав, перекриваючи дихальні шляхи. Єдиним способом полегшити стан дитини було постійне укладання її на живіт. Тож коли маленькій пацієнтці виповнилось 9 місяців, її прооперували, щоб закрити розщілину піднебіння.

“Дуже важко вибрати оптимальний вік для операції на піднебінні. З одного боку хочеться швидше усунути вроджену ваду, щоб дитина могла нормально харчуватися, а з іншого – є загроза утрудненого дихання та ковтання, бо носо- та ротоглотки є звуженими”, – сказав хірург Роман Огоновський.

Фото –  Центр дитячої медицини. Лікарня “Охматдит”

Через два місяці після хірургічного втручання Емілії забрали трахеостому. І хоч ситуація була складною, команді медиків вдалося відновити смоктальний рефлекс в дитини та налагодити самостійне харчування. Тепер вона має бути під постійним наглядом фахівців.

Раніше BitukMedia розповідало про порятунок хлопчика, який проковтнув 20 магнітів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі