Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

На Харківщині встановили пам’ятник бабаку замість пошкодженого росіянами

Важливо

У Куп’янську на Харківщині військові встановили пам’ятник бабаку. Тварина є символом міста, адже колонія бабаків жила на території ще до приходу козаків-поселенців. Після початку повномасшабного вторгнення попередня статуя тварини була пошкоджена російськими обстрілами.

Про це повідомляє Суспільне.

“Для міста Куп’янськ бабак — тваринка особлива. З давніх-давен, ще задовго до часів козачої доби, велика родина бабаків оселилася в Куп’янських степах. Недарма його зображення можна зустріти як на старовинному, так і сучасному гербі Куп’янська”, – пише начальник Куп’янської міської військової адміністрації Андрій Беседін у Facebook.

На вшанування бабака у 2014 році встановили скульптуру. Вона простояла до початку повномасштабного вторгнення. Під час чергового обстрілу снаряд розірвався поруч із нею і завдав їй значних пошкоджень.

“З ініціативою допомогти громаді й відновити скульптури звернувся полковник Збройних сил України Валерій Курко та офіцери групи цивільно-військового співробітництва 103-тя окрема бригада територіальної оборони Збройних Сил України”, – йдеться у дописі.

Нову скульптуру бабака для Куп’янська виготовили майстри зі Сколівської ОТГ на Львівщин. Матеріалом стала справжня карпатська смерека. На її виготовлення пішло кілька місяців.

Раніше BitukMedia повідомляло, що військові евакуювали із села на передовій скіфську бабу. Пізніше стало відомо, що пам’ятку історії успішно доправили до  Дніпровського історичного музею ім. Яворницького.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі