П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Альтернатива традиційному тваринництву: вчені пропонують розводити пітонів на м’ясо

Важливо

Міжнародна група вчених запропонувала розводити пітонів на м’ясо. Дослідники вивчили два види змій – сітчастого та бірманського пітона – і дійшли висновку, що таке виробництво може бути ефективним та екологічним, пропонуючи життєздатну білкову альтернативу.

Про це розповідає Live Science.

Вивчивши досвід ферм з вирощування великих пітонів в Азії, вчені дійшли висновку, що це один з ефективних, але водночас найменш шкідливих для екології видів тваринництва. На думку дослідників, людям варто всерйоз замислитись про його впровадження у масових масштабах.

В основу роботи лягли дані з двох ферм у Таїланді та Південному В’єтнамі, де розводять сітчастих (Malayopython reticulatus) та бірманських (Python bivittatus) пітонів. Обидва види можуть сягати ваги у понад 100 кг, швидко ростуть і дуже плідні. Самка досягає зрілості у віці 3-х років і відтоді здатна щорічно відкладати до 100 яєць протягом 20 років і більше.

Пітони виявилися дуже невибагливими у догляді. Вони швидко ростуть навіть в умовах обмеженого харчування, споживають мало корму і дають багато м’яса.

Співвідношення споживаного корму до виробленого м’яса у пітонів становить 1,2, що вигідно відрізняє їх від інших тварин: лосося (1,5), птиці (2,8), свинини (6,0) та яловичини (10,0).

Змії можуть голодувати протягом кількох місяців без втрати маси тіла, що робить їх ідеальними для розведення в регіонах з нестабільним водопостачанням та перебоями з кормом.

Автори дослідження вважають, що розведення пітонів у неволі для продажу їх м’яса є біологічно та економічно доцільним. Серед інших переваг пітонів з точки зору розведення на м’ясо дослідники згадали гнучкість у режимах годування, низький рівень викидів парникових газів та невибагливість у плані простору. Крім того, рептилії не переносять характерні для теплокровних віруси, такі як пташиний та свинячий грип або Covid-19.

Автори вважають, що розведення пітонів може стати раціональною альтернативою традиційному тваринництву, особливо в країнах, які стикаються з наслідками змін клімату та мають проблеми в плані продовольчої безпеки.

Однак поки що це лише теоретичне припущення. Смак м’яса пітонів ще не вивчений, а вимоги до їхнього розведення менш зрозумілі, ніж в теплокровних тварин. Скажімо, температура тіла в рептилій підтримується переважно завдяки умовам довкілля. Отже, у місцях розведення пітонів доведеться створювати тепліші та прохолодніші зони, що у промислових масштабах буде дуже дорого.

Як розповідало раніше BitukMedia, минулої восени українські бійці врятували із палаючого російського танка тигрового пітона – окупанти викрали його із приватної лазні. Тепер стало відомо, що триметрового плазуна прихистив доктор біологічних наук Дмитро Шабанов у Харкові. У науковця змій знайшов собі подружку.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі