Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

NASA показало дизайн таблички з інформацією для іншопланетян (ВІДЕО)

Важливо

NASA продемонструвало зовнішній вигляд пластини, яка буде закріплена на борту апарата Europa Clipper. Цього року його планують запустити до Європи. Цей супутник Юпітера вважається одним з найперспективніших місць для пошуку життя в Сонячній системі. Спеціальна пластина містить не лише мільйони імен людей, а й символічні посилання на радіохвилі та рівняння Дрейка.

Про це повідомляє сайт Лабораторії реактивного руху Національного аерокосмічного агентства США. .

У дусі “Золотої платівки” космічного апарату Voyager, яка несе звуки та зображення, що передають багатство та різноманіття життя на Землі, важливий елемент місії Europa Clipper – металева пластина, яку відправлять на борту космічного апарата. Пластина виготовлена з металу тантал та має розмір близько 18 на 28 см. Вона прикрашена графічними елементами з обох боків і містить кілька деталей та символів, які пов’язують Землю з Європою.

Попри інтенсивну радіаційну обстановку, що оточує Європу, табличка слугує символічним жестом незгасаючої допитливості людства та духу дослідження. Фото – NASA

Зокрема, на зовнішній стороні вигравіювані звукові хвилі, що передають вимову слова “вода” 103 земними мовами. Це має підкреслити мету місії – пошуки гігантського океану, який, як припускають, ховається під крижаною кіркою супутника Юпітера. За даними вчених, Європа продемонструвала переконливі докази наявності океану, в якому понад вдвічі більше води, ніж у всіх океанах Землі взятих разом, що робить її особливо цікавою для дослідження.

На внутрішній бік пластини нанесено вірш поетеси Ади Лимон In Praise of Mystery: A Poem for Europa (“Слава таємниці: Поема для Європи”). Також тут вигравіювано портрет Рональда Грилі, одного із засновників планетології. Його ранні зусилля з розробки місії на Європу стали основою Europa Clipper.

Також на пластині знайшлось місці для рівняння Дрейка. Це формула для розрахунку кількості позаземних цивілізацій, з якими теоретично може зіткнутися людство. Астроном Френк Дрейк розробив її у 1961 році. Відтоді це математичне рівняння надихало й спрямовувало дослідження в астробіології та суміжних галузях.

Важливою частиною пластини на Europa Clipper став захований кремнієвий мікрочіп. Він містить 2,6 млн імен людей. Їх залишили на сайті NASA в рамках кампанії “Послання у пляшці”. На назву проєкту також посилається зображення в центрі чотирьох кілець: вони символізують орбіти Меркурія, Венери, Землі та Марса.

Запуск Europa Clipper заплановано на 10 жовтня. Апарат подолає 2,6 млрд км і дістанеться супутника Юпітера у 2030 році. Окрім пошуків прихованого океану, ціль місії — дослідження здатності Європи до підтримання життя.

Як розповідало раніше BitukMedia, Юпітер — не тільки найбільша і найважча планета Сонячної системи, а тепер ще й найбагатша на супутники. Нещодавно астрономи Смітсонівської астрофізичної обсерваторії повідомили про виявлення в Юпітера 12 нових супутників. З ними та відомими раніше газовий гігант став тимчасовим переможцем у змаганнях із Сатурном.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі