Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Чоловік прожив із пересадженим серцем 40 років – це рекорд

Важливо

Берт Янссен з Нідерландів вже 40 років має в грудях донорське серце. На сьогодні це абсолютний рекорд. Чоловік називає своє життя доказом того, що після трансплантації серця можна прожити довго.

Про це пише Reuters.

Через чотири десятиліття після того, як йому діагностували серйозну хворобу серця і попередження про шість місяців, що йому залишились, Берт Янссен потрапив до Книги рекордів Гіннеса як пацієнт, який після трансплантації прожив найдовше.

Берту було 17, коли йому поставили діагноз кардіоміопатія, захворювання серцевого м’яза, через яку серцю важче перекачувати кров по тілу.

На той момент, у 1984 році, в Нідерландах операцій з пересадки серця ще не проводили, тож лікар Альберт Маттарт направив підлітка до британської лікарні Герфілд.

Доктор Маттарт (ліворуч) і Берт (праворуч) у 2019 році

У червні того ж року Янссен отримав донорський орган від юнака, який загинув в автокатастрофі. Операцію проводив відомий єгипетський кардіохірург Магді Якуб. Я вважаю цей день важливішим, ніж мій день народження”, – каже Берт.

Наразі чоловікові 57 років. Він одружений і має двох синів. Його захоплення – планерний спорт.

Янссен здоровий та в чудовій фізичній формі. Однак через деякі побічні ефекти йому довелося трохи уповільнити ритм життя. “Я досі більш-менш роблю те, що хочу, але у трохи іншому темпі”, – говорить рекордсмен.

За словами кардіолога Каспера Ерлінгса, середня тривалість життя пацієнтів після пересадки серця становить 16 років. Проте Берт Янссен спростовує це: він прожив 39 років та 100 днів. Його досягнення внесли до Книги рекордів Гіннеса.

Чоловікові вдалося побити попередній рекорд, який встановив канадець Гарольд Сокирка, який прожив із донорським органом майже 35 років.

“Пацієнти після трансплантації мають бути активними та дотримуватися здорового способу життя, що пан Янссен і робив”, – каже кардіолог Ерлінгс.

Як розповідало раніше BitukMedia, перша в світі часткова трансплантація серця малюку виявилася успішною.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі