П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Як ChatGPT для тварин”: названо термін, коли люди зможуть розмовляти з тваринами

Важливо

Штучний інтелект перебуває на порозі прориву, який дозволить людям і тваринам спілкуватися один з одним. За словами одного з експертів, це може статись вже за “12-36 місяців”. Щоб наблизити цей момент, зараз працює одразу кілька команд вчених у всьому світі.

Про це розповідає Daily Mail.

Звучить як сюжет нового діснеївського фільму, але експерти прогнозують, що штучний інтелект (ШІ) дозволить людям спілкуватися з домашніми тваринами і навіть дикими тваринами, і це може статись раніше, ніж ми думаємо – вже у найближчі 12–36 місяців.

Декілька проєктів по всьому світу вже зібрали великі бази “цифрової біоакустики” — дані зі звуками, рухами та мімікою різних видів — від домашніх вихованців до кажанів та китів. На їх основі ШІ створює “перекладач” з їхньої мови на нашу та навпаки.

Команди проєктів, мета яких на даний момент – розшифровка того, що “говорять” тварини, встановлюють портативні датчики для запису звуків, рухів і поведінки – всього того, що люди не розуміють або не можуть вловити. Майже як “ChatGPT для тварин”, кажуть експерти.

Науковці проєкту Earth Species таким чином складають карти вокалізацій тварин, серед яких коти, собаки, птахи та кити. А також намагаються створити нові вокалізації для нашої відповіді їм. На думку вчених, це триватиме близько року.

А от дослідники з Лінкольнського університету (Велика Британія) зосередилися на класифікації та розумінні міміки тварин. Їхня модель машинного навчання може нарешті допомогти людству розгадати таємницю того, про що думають кішки. ШІ вчиться визначати такі особливості котячих, як рух вух, вусів, хвоста, примруж очей або ворушіння носом.

Зіставляючи їх з діями тварин, комп’ютер розпізнає і запам’ятовує, що означає кожна комбінація. І з часом зможе допомогти нам розуміти сотні виразів їхніх мордочок та рухів, які кішки використовують для спілкування.

Тим часом біолог та спеціаліст з поведінки тварин Кон Слободчиков, професор Університету Північної Арізони, заснував Інститут мови тварин, де аналогічним чином вивчають міміку та гавкіт собак. І розробляють модель штучного інтелекту для майбутнього перекладу з собачого на людську та навпаки.

Моделі ШІ також можуть розрізняти та класифікувати способи спілкування тварин, які людина не вміє сприймати. Наприклад, звуки кажанів, недоступні для нашого слуху, або клацання гігантських китів.

Команда вчених з Тель-Авівського університету презентувала програму для розпізнавання та аналізу близько 15 тисяч криків кажанів. А ще алгоритм машинного навчання, який зіставляв ці звуки із відеозаписами, аби зрозуміти, про що вони говорять. Так дослідники дізналися, що рукокрилі мають набагато складнішу мову, ніж ми могли уявити: вони “сперечаються” через їжу, у них є імена, а дитинчата повторюють те, що кажуть їхні матері, аби навчатися.

А ще є група проєкту CETI. Її фахівці встановлюють мікрофони на кашалотів і за допомогою ШІ вже можуть розшифровувати до 95% кодів китів — серій клацань, якими спілкуються ці тварини.

Як розповідало раніше BitukMedia, науковці “Львівської політехніки” створили нашийник для котів із ШІ, який перекладає із “котячої” мови. Пристрій інтерпретує звуки, які видає тварина, та дозволяє тримати зв’язок із улюбленцем на відстані.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі