Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Отримав шанс на нове життя”: чоловікові видалили уражену легеню без розкриття грудної клітки

Важливо

У Львові лікарі видалили чоловікові уражену легеню зі злоякісним новоутворенням. Це вдалось зробити не розкриваючи грудну клітку. 66-річному Михайлові зробили лише один розріз завдовжки 6 см.

Про це розповіли у Львівському онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі.

Пацієнт – пан Михайло із Жовківщини. Понад рік тому чоловіка почали турбувати болі у грудній клітці та задишка. Понад 8 місяців, за словами чоловіка, йому лікували серце. І лише коли чоловіку почало ставати гірше, запідозрили онкологічне захворювання.

У львівському онкоцентрі в чоловіка виявили рак правої легені II стадії. “Пацієнт отримав передопераційну хіміотерапію, після якої пухлина у легенях зменшилася на 30%. Далі, щоб забрати пухлину, йому необхідно було провести оперативне втручання. Оскільки новоутворення пацієнта було поширене на головний бронх, видаляти потрібно було всю праву легеню”, – розповідає завідувач торакального відділення Ігор Гіпп.

За словами лікарів, пульмонектомія (видалення легені) – це дуже травматична операція для пацієнта. Після таких хірургічних втручань хворі довго відчувають больовий синдром, тож аби зменшити операційну травму команда вирішила видаляти легеню відеоторакоскопічно – за допомогою відеокамер.

“Ми зробили розріз довжиною шість сантиметрів, вставили туди спеціальний гнучкий порт і через нього ввели відеокамеру та робочі інструменти, якими забирали пухлину та працювали з судинами. Оскільки легеня мала пухлину, її дуже важливо було не пошкодити під час операції і забрати з організму цілою. Для цього ми помістили її у спеціальний мішечок, який витягнули через порт”, – пояснив Ігор Гіпп.

Медики пояснюють: для пацієнтів такі операції мають чимало переваг. Зокрема, їм не треба вживати стільки знеболювальних, як при відкритих операціях.

Пан Михайло вірить, що повністю здолає хворобу. Фахівців, які провели йому лікування називає рятівниками, бо переконаний вони подарували йому другий день народження. Зізнається: колись на обстеження не знаходив часу, “багато курив – часом пачку сигарет, а то й дві на день”. Тепер обіцяє виправитись, бо ж отримав шанс на нове життя.

Раніше BitukMedia розповідало про складну мікрохірургічну операцію з реконструкції нижньої щелепи, яку вперше виконали українські щелепно-лицеві хірурги.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі