Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Доступний лише елітам”: знайшли рідкісний мідний кинджал віком понад 4 тис. років

Важливо

Мідний кинджал віком понад 4000 років знайшли у лісі поблизу міста Ярослав на річці Сан на південному сході Польщі. Ця знахідка є найдавнішим металевим кинджалом, знайденим у Підкарпатському воєводстві. Археологи ідентифікували артефакт як надзвичайно рідкісний.

Про це пише Аrkeonews з посиланням на Nauka W Polsce.

Цінну знахідку за допомогою металошукача зробив член Ярославського історико-розвідувального товариства Пьотро Горлах.

Стародавня зброя була виготовлена з міді і мала довжину трохи більше 10,5 см. У III-му тисячолітті до нашої ери мідні предмети були надзвичайно рідкісними в цьому регіоні, пояснила доктора Ельжбета Серадзька-Бургардт, археолог з Ярославського музею.

“На польських землях це був період величезних змін, пов’язаних, зокрема, зі зміною основної сировини для виробництва знарядь праці. Замість крем’яних знарядь, які зазвичай використовували в кам’яному віці, в цей час з’являється дедалі більше металевих виробів, що віщували перехід до наступного періоду – бронзової доби”, – зазначив Марцін Бургхардт з музею Ярослава.

Фото – NAUKA W POLSCE

Однак виявлений кинджал не був відлитим з бронзи, а зроблений з міді. “Отже, це передувало розвитку бронзової металургії. У III тисячолітті до нашої ери предмети з міді траплялися вкрай рідко, тому дозволити їх собі могли тільки люди найвищого соціального статусу. Немає жодних сумнівів у тому, що кинджал не є місцевим продуктом”, – додала докторка Сєрадзка-Бургардт.

У цей період металопродукцію імпортували з територій сучасних України чи Угорщини. Вона була доступна лише елітам. Зв’язки з походженням стародавньої зброї будуть визначені в майбутньому за допомогою спеціального металургійного аналізу.

Як розповідало раніше BitukMedia, шукач скарбів виявив у Данії рідкісну золоту каблучку віком 1500 років. Припускають, що вона могла належати раніше невідомій королівській родині.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі