Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Унікальна знахідка: знайшли каблучку невідомої королівської родини

Важливо

Шукач скарбів виявив у Данії рідкісну золоту каблучку віком 1500 років. Припускають, що вона могла належати раніше невідомій королівській родині, пов’язаній з Французьким Королівством. Червоний камінь прикраси підказав вченим, кому вона належала.

Про це пише Аrkeonews з посиланням на Національний музей Данії.

Ларс Нільсен виявив велику, багато прикрашену золоту каблучку з червоним напівдорогоцінним каменем під час дослідження Еммерлєва, в Південній Ютландії, Данія. Знахідка датується V або VI століттям.

“Така унікальна та єдина у своєму роді знахідка абсолютно сюрреалістична”, — йдеться у заяві.

Дослідники з Національного музею Данії заявили, що цей ювелірний виріб має велике “історичне значення”. Можливо, прикраса належала місцевій королівській родині, пов’язаній з Меровінгами. Йдеться про династію франкських королів, які правили частинами території сучасної Франції, Бельгії та Німеччини у V та VIII століттях.

“Золота каблучка не лише допомогла нам дізнатися про існування можливої нової князівської родини в Еммерлєві, а й поєднує регіон з одним із найбільших центрів сили Європи залізної доби”, — розповіла Кірстін Поммергор, археолог та куратор Національного музею Данії. Вона вважає, що золота каблучка належала жінці, швидше за все, доньці принца. Вона була заміжня за принцом з Еммерлєва. “Золото зазвичай вважається дипломатичним подарунком, а ми знаємо, що люди утворювали спілки через шлюби”, – додала вона.

Червоний камінь каблучки також допоміг більше дізнатися про власницю. Подібні мінерали – добре відомі символи влади в скандинавських країнах.

Зв’язок з королівською родиною археологи вбачають у конструкції каблучки з дуже добре виконаними спіралями на нижній стороні і тристулковими шпильками в переході між кільцевою рейкою і “гніздом” з каменем, що характерно для франкської майстерності. “Це вражаючий рівень майстерності, який сьогодні важко повторити”, – каже Кірстін Поммергаард.

Можливо, князівська родина Еммерлєва контролювала територію між Рібе, містом у Південно-Західній Ютландії, та Хедебю, датським торговим поселенням епохи вікінгів на території нинішньої Німеччини і забезпечувала торгівлю у цьому районі.

Археологи не вважають, що каблучка просто загубилося під час торгової поїздки, бо в тому ж районі були знайдені інші предмети, зокрема дві золоті монети, сім срібних монет і фризька точена кераміка. 

Дослідники сподіваються, що подальше вивчення каблучки та околиць, де її знайшли, проллє світло на колись напівавтономні політичні системи вздовж Північного моря.

Як розповідало раніше BitukMedia, у Гданську (Польща) під час археологічних розкопок при реконструкції середньовічного портового крана знайшли маленький олов’яний артефакт — підвіску у вигляді горлиці. До неї знизу прикріплено стрічку з написом латиною Amor Vincit Omnia – “Кохання перемагає все”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі