Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Знайшли рідкісний повний скелет водяного “дракона” – йому 240 млн років

Важливо

Національний музей Шотландії розповів, що міжнародна команда палеонтологів вперше виявила рідкісний повний скелет диноцефалозавра. Рештки 5-метрового водного ящера знайшли у китайській провінції Ґуйчжоу. Через довгу шию науковці називають його “драконом”.

Про це повідомляє ABC.

Описаний науковцями Dinocephalosaurus orientalis належить до проторозаврів. Він жив у тріасовому періоді – близько 240 млн років тому. Це єдиний поки що відомий вид диноцефалозаврів. Його відкрили у 2003 році.

Диноцефалозавр є родичем іншого дивного водного ящера – таністрофея.

«Обидві рептилії були подібного розміру та мали кілька спільних особливостей черепа, включаючи тип зубів, їхня щелепа нагадувала “садок” – пастку для риб. Однак диноцефалозавр унікальний тим, що має набагато більше хребців як на шиї, так і на тулубі, що робить тварину набагато більш схожою на змію”, – розповідають науковці.

Так, у диноцефалозавра було 32 хребця, що дозволяло його гнучкій шиї ширяти під водою у пошуках їжі.

Особливістю викопних решток, про які йдеться, у тому, що скелет є першим повним за понад 20 років. Скам’янілість була виявлена в стародавніх вапнякових відкладеннях на півдні Китаю.

Палеонтологи наголошують, що диноцефалозавр не був родичем плезиозавра, той розвинувся на 40 млн років пізніше.

Як повідомляло BitukMedia, найдавнішу у світі скамʼянілу шкіру знайшли в Оклахомі палеонтологи-аматори. Епідерміс міг належати примітивній рептилії, яка жила майже 300 млн років тому – ще до появи на Землі динозаврів. Знайдений фрагмент принаймні на 130 млн років старший за найдавнішу з раніше відомих скам’янілостей шкіри.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі