П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Повалення короля: Книга Гіннеса позбавила пса Бобі статусу найстарішого у світі

Важливо

Мастиф Бобі з Португалії більше не вважається найстарішим собакою світу. Книга рекордів Гіннеса позбавила його цього статусу через брак доказів віку тварини. За Боббі визнали рекорд в лютому 2023 року. А жовтні, коли йому було 31 рік і 5 місяців, пес помер.

Про це пише The Guardian.

Кажуть, в кожного собаки є свій день, але правління португальського мастифа Бобі як “найстарішого” гончака в світі виявилося недовгим.

Рекордсмен був позбавлений титулу Книги рекордів Гіннеса (GWR) після того, як офіційні особи заявили, що не мають доказів того, що життя тварини було настільки довгим, як стверджували його власники.

У своїй заяві GWR зазначила, що дійшла висновку – “більше не має доказів, необхідних для підтвердження претензії Бобі на рекорд”.

Стверджували, що Бобі прожив 31 рік і п’ять місяців — в собачому еквіваленті близько 220 років. Пес помер у жовтні 2023 року, через вісім місяців після того, як Книга рекордів оголосила його найстарішим псом у світі.

Попереднім рекордсменом вважався Блюї, австралійський пастуший пес, який помер у 1939 році у віці 29 років і 5 місяців.

Однак щойно Бобі був коронований, як експерти-ветеринари підняли питання про те, чи біологічно можливо собаці жити так довго. Інтернет-фотографії Бобі в 1999 році показали, що у нього були лапи іншого кольору, ніж в собаки, який померла в Португалії минулого року.

Підставою для надання Бобі світового рекорду стали свідчення власника тварини. Генетична експертиза, яку провели собаці, встановила, що Бобі був старим, однак його точний вік не вказала.

Ветеринар Денні Чемберс з Королівського коледжу ветеринарних хірургів пояснив, що з 18 тис. членів групи Veterinary Voices, якою він керує, “жоден” з його колег не вважав, що Бобі насправді 31 рік.

“Це еквівалентно тому, якби людина дожила до 200 років, що, попри сучасну медицину, абсолютно неможливо. Надзвичайні твердження вимагають надзвичайних доказів, а жодних конкретних доказів, які б підтверджували його вік, надано не було”, – сказав Чемберс.

Пес Бобі з Португалії був чистокровним представником португальських собак-охоронців Рафейро ду Алентежу, середня тривалість життя яких становить 12-14 років. Його власник Леонель Коста стверджував, що пес народився 11 травня 1992 року, коли йому самому було лише 8 років.

Оголошуючи, що Бобі викреслено з реєстрів рекордів, Марк Мак-Кінлі з GWR, який проводив перевірку, зауважив: “Ми надзвичайно пишаємося тим, що якнайкраще забезпечуємо точність і цілісність усіх наших рекордів. Після занепокоєння, висловленого ветеринарами та іншими експертами, як у приватному порядку, так і в публічних коментарях, а також за результатами розслідувань, проведених деякими ЗМІ, ми вважали правильним розпочати перевірку досьє Бобі”.

Як розповідало раніше BitukMedia, черепаха на ім’я Джонатан з острова Святої Єлени відсвяткував свій 191 день народження. Він вважається найстарішою твариною у світі. Середня тривалість життя цих тварин становить близько 150 років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі