Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Науковці розкрили таємницю китових пісень – люди заважають цим концертам

Важливо

Професор Коен Елеманс разом зі своєю командою вперше визначив, яким чином вусаті кити утворюють звуки, завдяки яким спілкуються між собою. Однак шум від кораблів накладається на вібрації їхніх голосів, і тому становить загрозу для виживання видів.

Про це розповідає ВВС.

Елеманс опублікував своє дослідження у журналі Nature. Професор називає китів одними із найбільш загадкових тварин, які жили на нашій планеті.

“Вони серед найбільших тварин, вони розумні і соціальні”, – каже Елеманс.

Однак, попереджає він, діяльність людини загрожує виживанню китів.

“Звук абсолютно важливий для їхнього виживання, тому що це єдиний спосіб знайти один одного для спаровування в океані”, – пояснює Елеманс.

Фото: “Академік Вернадський”/Facebook

Команда професора дослідила гортані китів трьох видів, які викинулися на берег – кита мінке, горбатого кита і сейвала. Вони продували повітря через них, аби отримати звук.

У китів голос утворюється не як у людей. Замість голосових зв’язок у них є U-подібна структура із жировою подушкою вгорі гортані. Повітря циркулює цієї структурою. Тож китові не доводиться вдихати часто, аби “співати”. І вода не потрапляє у легені через дихальний отвір, як було б із людиною, яка б спробувала поговорити під водою.

PATRICIA JAQUELINE MATIC, VIENNA

Така анатомія відрізняється і від того, як “співають” зубаті киті, такі як дельфіни, кашалоти та касатки. Вони утворюють звук, продуваючи повітря через спеціальні структури у своїх носових проходах.

Однак, наголошують науковці, діапазон звучання “співу” вусатих китів дуже обмежений, і на нього часто накладається шум від кораблів.

“Вони не можуть обрати співати вищими голосами, аби уникнути шуму”, – пояснює Елеманс.

Як повідомляло BitukMedia, в Таїланді групі туристів пощастило побачити рідкісного кита-альбіноса. Незвичайну зустріч, що відбулася приблизно за дев’ять кілометрів від острова Кох Хей, вдалося зафільмувати.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі