Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вовк-мандрівник: вчені відстежили найдовший шлях хижака Європою за його послідом

Важливо

Вчені змогли простежити маршрут неймовірної подорожі самця сірого вовка. Хижак народився на території Німеччини і за три роки дістався північного сходу Іспанії. Вовк подолав шлях завдовжки 1240 км — це найбільша колись задокументована відстань для цих тварин.

Про це розповідає Reuters.

Вовк, якого позначили як GW1909m, народився у 2020 році на околицях німецького міста Нордхорн (земля Нижня Саксонія), практично на кордоні з Нідерландами. А в лютому 2023 року він дістався села Вілальєр, що в Піренеях, на території Каталонії.

З’ясувати це молекулярним генетикам з Автономного університету Барселони та їхнім колегам з Німеччини та Франції дозволив генетичний аналіз посліду, який вовк залишав на своєму шляху.

Так, на те, щоб перетнути територію Франції, хижакові, зважаючи на все, знадобився весь 2022 рік. 17 червня 2022 року екскременти GW1909m знайшли в департаменті Верхня Сона на північному сході Франції, а 13 лютого 2023 року – у каталонських Піренеях. У горах вовчий послід шукали спеціально навчені собаки-шукачі, які допомагають лісничим контролювати популяцію вовків.

Попередній офіційно зареєстрований рекорд за тривалістю подорожі становить 1092 кілометри, які вовк подолав між Норвегією та Фінляндією. Задокументовано також переміщення вовків на 880 кілометрів із Німеччини до Білорусі та на 829 кілометрів зі Швейцарії до Словаччини.

Як зазначають вчені, мандрівка GW1909m демонструє не тільки приголомшливі фізичні здібності вовків, а й дивовижну гнучкість їхньої поведінки. Адже цьому конкретному хижаку довелося пересуватися місцевістю, в якій дуже багато великих і малих людських поселень.

На їхню думку, завдяки таким тривалим подорожам самців вовкам як виду вдається подолати генетичну ізоляцію зграй та близькоспоріднене схрещування, яке може загрожувати виродженням та вимиранням.

Як розповідало раніше BitukMedia, американська науковиця із Принстонського університету Кара Лав дійшла висновку, що вовки у Чорнобильській зоні мають видозмінені гени і більшу стійкість до деяких видів онкології.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі