Четвер, 9 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

В Україні розробили дистанційний транспортер для евакуації поранених з поля бою

Важливо

Транспортер на дистанційному керуванні для евакуації поранених з поля бою розробили учасники кластеру Brave1. Новинка дістала назву FoxTac. Дослідні зразки FoxTac успішно пройшли попередні випробування. Зараз триває процедура кодифікації, яка дасть змогу постачати FoxTac у війська. 

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Система повного приводу FoxTac дає змогу їздити важким бездоріжжям як на колісному ходу, так і на гусеничному. Платформа захищена від бруду й легко рухається важким бездоріжжям. Дистанція керування — до 700 метрів, запас ходу — до 10 км, розповів Федоров.  

Конкретно цим роботом може керувати оператор за 700 метрів від того місця, де лежить поранений. Тобто оператор в безпеці, а це можливість і зберегти життя оператора, і врятувати пораненого. 

Фото – Михайло Федоров/Telegram

FoxTac вже успішно пройшов попередні випробування. Але поки триває процедура кодифікації, після якої розробку зможуть постачати Силам оборони, додав Федоров.

BRAVE1 — це кластер для розвитку військових технологій в Україні, заснований Мінцифри, Міноборони, Генштабом, РНБО, Мінстратегпромом і Мінекономіки. Уряд запустив цю єдину координаційну платформу для виробників зброї у квітні 2023 року. Її завдання – допомогти українським виробникам зброї швидше проходити шлях від ідеї до поставок та контрактів.

Як розповідало раніше BitukMedia, українська компанія Compass Engineering, яка займається інженерною та ІТ-інфраструктурою, створила інноваційний комплекс тепловізійного спостереження — “ЗІР Про”. Він має переваги навіть перед російськими комплексом Муром-П та вже активно використовується на фронті.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі