Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Обережно, крихке!” – фотограф представив спогади про втрачені вітражі Маріуполя

Важливо

Маріупольський фотограф, дослідник злочинів Росії проти українців Іван Станіславський представив свою виставку “Обережно Крихке!”. Світлини можна побачити у Львові у офісі проєкту Mariupol Reborn.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Іван Станіславський фотографував вітражі у різних місцях Маріуполя. протягом 2019-2021 років. Вони були розташовані у будівлях громадського призначання, у закладах освіти, у палацах мистецтва.

Тепер через обстріли росіян будівлі зазнали руйнування. Багато вітражів лишилися лише на фото Івана. На виставці він представив 16 робіт, надрукованих на акрилі. Сам Іван три тижні перебував у місті під обстрілами, поки не зміг виїхати до Львова.

Усі фото – Mariupol Reborn

“Сюжет вітражів, як це часто буває, пов’язаний з тими просторами, де знаходились. Частина ансамблю з вітражів зображує сюжети з життя моряків і він був у палаці культури “Чайка”, “Прометей” ‒ у Технічному університеті. На жаль, деякі вітражі були замкнені в закинутих приміщеннях або ж у таких установах, де був лише режимний доступ. Тому вітражі Маріуполя залишалися невідомими широкому загалу, а мені доводилось туди проникати різними шляхами”, – розповідає Іван.

Як розповідало BitukMedia, 8 лютого, в головному палаці італійського міста Флоренція Palazzo Vecchio відкрили виставку фотографа Массімо Лістрі “Із Флоренції до Києва і назад”. Вона присвячена історичним будівлям Києва та тому, як вплинула на їх існування повномасштабна війна із росією.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі