Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Боротьба з “вторгненням” смартфонів: селище проголосувало за заборону користування в публічних місцях

Важливо

Громадяни комуни Сен-Порт у Франції в ході голосування схвалили заборону використання смартфонів. У громадських місцях діставати телефони можна лише для дзвінків, перегляд стрічок соціальних мереж не вітається. Це перший такий указ у Франції.

Про це повідомляє The Guardian.

Новий муніципальний указ, про який мер міста Вінсент Поль-Петі оголосить найближчими днями, зокрема містить заборону на використання телефонів та інших гаджетів під час прогулянки на вулиці, перед школами, в магазинах, кафе, ресторанах тощо. Для визначення маршруту замість онлайн-мап рекомендується звертатися до перехожих.

Містечко також затвердило статут для сімей щодо використання гаджетів дітьми: ніяких “екранів” вранці, перед сном і під час їжі. Батьки, які підписали угоду про ненадання дитині смартфона до 15 років, можуть отримати від мерії простий телефон з функцією дзвінка. 34-річна Людивін, яка має дітей 1 і 4 років, вважає, що це не обмеження свободи, а спосіб підвищити поінформованість про вплив телефонів на життя людей: “Багато дітей та дорослих буквально “одурманено” екранами, навіть немовлята у візках гортають телефони”.

Населення Сент-Порт – менше 2 тисяч людей. Ініціатива щодо заборони смартфонів здобула підтримку 277 мешканців Сен-Порт, що становить 20% від списку виборців. Адміністрація готує перший у Франції муніципальний указ, який регулює використання смартфонів. При цьому штрафувати порушників поки що не можна, оскільки закону на національному рівні немає. Місцева влада просить власників закладів розміщувати на дверях стікери з перекресленим телефоном.

Вінсент Поль-Петі, мер Сен-Порт, який ініціював заборону. Фото – Magali Delporte/The Guardian

Також, за результатами референдуму, в місті була створена “Хартія без екранів”, яка зобов’язалася запропонувати молоді альтернативні заняття. Зокрема, мер містечка пообіцяв побудувати спортивний центр і кінотеатр для дітей і підлітків, щоб вони були активно зайняті і “подалі від екранів”.

Фото – Magali Delporte/The Guardian

Використання смартфонів у публічних місцях дедалі більше стає політичною темою у Франції. Минулого місяця президент країни Еммануель Макрон заявив, що проконсультується з науковими експертами, щоб “визначити найоптимальніше використання смартфонів” для дітей.

Як розповідало раніше BitukMedia, американська компанія Siggi’s Dairy, яка виробляє ісландський йогурт скир, пропонує $10 тис. сміливцям за челендж. Все, що треба, це протриматися місяць без смартфона.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі