Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Поза зоною досяжності: в ще одній країні світу дозволили ігнорувати дзвінки від начальства у неробочий час

Важливо

Влада Австралії прийняла в першому читанні законопроєкт, який дозволяє громадянам ігнорувати дзвінки та повідомлення від свого начальства, якщо вони відправлені у неробочий час. Роботодавців за клопіт працівників штрафуватимуть. Схожі правила вже діють у Франції, Іспанії й інших країнах Євросоюзу.

Про це пише Reuters.

Законопроєкт, який входить до цілого пакету поправок до трудового кодексу, також підтримали сенатори Австралії, а також міністр праці Тоні Берком. На думку влади, документ має захистити права працівників і допомогти їм відновити баланс між роботою та особистим життям.

Законопроєкт заборонятиме працівникам працювати понаднормово без оплати. А ще надасть їм право безкарно ігнорувати дзвінки або повідомлення у неробочий час.

“Людина, якій не платять за 24 години на добу, не повинна бути покарана, якщо вона не знаходиться в мережі і не доступна 24 години на добу”, — заявив прем’єр-міністр країни Ентоні Албанезе.

Крім того, законопроєкт запроваджує штрафи для роботодавців, які порушать спокій своїх співробітників у неробочий час. Також у документі вказано нові важливі положення — чіткий шлях від тимчасової до постійної роботи, а ще мінімальні стандарти для тимчасових працівників та водіїв вантажівок.

Проте деякі політики, групи роботодавців та корпоративні лідери попередили, що “право на відключення” працівників підірве рух до гнучкого графіка роботи, а також вплине на конкурентоспроможність.

Разом з тим, в законопроєкту є палкі прихильники. Це повʼязано з тим, що в середньому австралійці щороку працюють шість тижнів без понаднормової оплати — це більш ніж $60,1 мільярда невиплаченої заробітної плати в економіці.

“Цей час належить вам, а не вашому босу”, — наголосив австралійський політик Адам Бандт.

Як розповідало раніше BitukMedia, 5-го листопада 2021 року парламент Португалії схвалив поправки до трудового законодавства, які забороняють роботодавцям контактувати з віддаленими працівниками у позаробочі години.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі