П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Штраф! У мене вихідний!”: у Португалії штрафуватимуть роботодавців, які будуть дзвонити працівникам у неробочий час

Важливо

П’ятого листопада парламент Португалії схвалив поправки до трудового законодавства, які забороняють роботодавцям контактувати з віддаленими працівниками у позаробочі години.

Про це повідомило Euronews.

“Ми вважаємо Португалію одним із найкращих місць у світі для цифрових кочівників та дистанційних працівників, і бажаємо привабити їх до країни”, — заявила міністерка праці та соціального захисту Ана Мендеш Годінью.

Законодавчі зміни запровадили на тлі все більшого поширення дистанційної роботи, викликаного пандемією COVID-19. Відповідно, постала потреба захистити права віддалених працівників.

За новими правилами, компанії штрафуватимуть за листування та дзвінки з працівниками у позаробочий час. Також заборонено стежити за працівниками, коли вони працюють із дому.

Водночас аби віддалені працівники не почувалися самотньо, компанії зобов’язали влаштовувати зустрічі принаймні раз на два місяці.

Крім того, законодавство відтепер зобов’язує компанії компенсувати витрати за роботу поза офісом, зокрема за надлишкові рахунки за електрику та інтернет.

Також молоді батьки отримали право за бажанням працювати з дому, не узгоджуючи це з роботодавцем, доки дитині не виповниться вісім років.

Ці правила не поширюються на компанії зі штатом у менш як 10 працівників. Також уряд відкинув пропозицію узаконити «право на відключення», тобто право вимикати робочі чати у позаробочі години.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі