Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У Тихому океані знайшли літак, який міг належати льотчиці Амелії Ергарт

Важливо

Американська компанія з підводних розвідок Deep Sea Vision заявила, що знайшла в Тихому океані літак легендарної американської авіаторки Амелії Ергарт. Вона зникла безвісти понад 85 років тому. Щоправда, на підтвердження знахідки можуть піти роки.

Про це пише Washington Post.

Протягом трьох місяців команда Deep Sea Vision, засновником якої є Тоні Ромео, колишній офіцер розвідки Військово-повітряних сил США, обстежувала дно Тихого океану, маючи у своєму розпорядженні автономний підводний апарат під назвою HUGIN 6000. Останній може досягати глибини майже 6 км.

У Deep Sea Vision стверджують, що зробили з ехолота знімок літака, розмір і контури якого збігаються з Lockheed Electrа — саме на ньому востаннє літала Ергарт. Команда із 16 людей зробила це зображення наприкінці минулого року.

 

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Допис, поширений Deep Sea Vision (@deep.sea.vision)

Під час експедиції апарат зафіксував зображення предмета з “контурами, які відображають унікальні подвійні хвости та масштаб легендарного літака Ергарт”. У липні 1937 році Амелія Ергарт намагалася здійснити навколосвітній політ на двомоторному легкому літаку — і зникла над Тихим океаном.

Для підтвердження відкриття потрібні більш чіткі зображення знайденого обʼєкта. Команда Deep Sea Vision зберігає точне місце розташування літака в таємниці і планує повернутись туди для подальших досліджень. Але вже зараз зрозуміло, що процес ідентифікації знахідки та її переміщення може зайняти роки.

Якщо ж знайдені уламки — це справді літак Ергарт, це стане значною подією в історії авіації та розкриє таємницю зникнення авіаторки.

Але якщо це не Lockheed Electrа Ергарта або взагалі не літак, Тоні Ромео знає, що він і його команда будуть робити далі. “Ми продовжуємо пошуки”, — каже він.

Льотчиця Амелія Ергарт стала першою жінкою, яка здійснила одиночний політ через Атлантичний океан. І другою людиною у світі після авіатора Чарльза Ліндберга, якій це вдалося.

Фото – GETTY

Вона вирушила у навколосвітню подорож влітку 1937 року зі своїм штурманом Фредом Нунаном. Вони вилетіли з міста Лае в Папуа – Новій Гвінеї та попрямували до невеликого острова Гауленд у Тихому океані, де вони мали зустрітися з береговою охороною США, щоб дозаправитися.

Берегова охорона на острові Гауленд отримала потужні радіоповідомлення від Ергарт, що свідчило, що вони перебувають неподалік, але авіаторка та її штурман так і не долетіли до острова. Після багатомісячних пошуків їх оголосили мертвими.

Відтоді ця таємниця захоплювала покоління, породжуючи безліч теорій про те, що ж насправді сталося. Побутує версія, що в літака закінчилося пальне, а Ергарт та Нунан потонули в Тихому океані, не встигнувши дістатися до Гауленда. Інші припускають, що Ергарт померла після аварійної посадки на безлюдному острові. 

Як розповідало раніше BitukMedia, у США завершилася реставрація кабріолету Cord 812 1937 року. Розкішне авто належало знаменитій льотчиці-рекордсменці Амелії Ергарт.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі