Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вибір Амелії: повернули до життя рідкісне авто легендарної зниклої льотчиці

Важливо

У США завершилася реставрація кабріолету Cord 812 1937 року. Розкішне авто належало знаменитій льотчиці-рекордсменці Амелії Ергарт. Тепер автомобіль виставлять на загальний огляд у рамках експозиції рідкісних ретро-авто.

Про це повідомляє сайт Carscoops.

У 30-ті роки ХХ століття Амелія Ергарт була найзнаменитішою жінкою-пілотом у світі. Першою жінкою, яка сама подолала Атлантику. Першою людиною, яка перетнула океан повітрям двічі. Володаркою багатьох інших авіаційних рекордів. Поважні журнали, такі як “Тайм, з року в рік оголошували її “найбільш фотографованою жінкою світу”: за цим показником Ергарт далеко обійшла тогочасних голлівудських кінозірок.

Льотчиця вирішила купити Cord 812 Phaeton незадовго до свого знаменитого польоту навколо світу, під час якого вона зникла безвісти.

Ця спортивна модель була дуже рідкісною і дорогою. Вибір прогресивної льотчиці можна зрозуміти: Cord 812 був одним із найінноваційніших авто свого часу. У нього були рідкісні для 30-х років передній привід та напівавтоматична преселективна КПП.

Салон Cord 812 був виконаний в авіаційному стилі – це не могло не сподобатися льотчиці. А ще це перше у світі авто з висувними фарами. Кабріолет оснащений 4,7-літровим 125-сильним V8. Він міг розвивати швидкість до 150 км/год.

В 1937 році під час спроби встановлення рекорду Амелія Ергарт, штурман Фред Нунан і знаменитий літак Lockheed 10E Electra трагічно зникли над південною частиною Тихого океану. У 1939 році легендарну льотчицю оголосили мертвою. Одна з останніх її фотографій, коли-небудь зроблених, і, безумовно, одна з найвідоміших – не лише її літак, а й Cord 812 Phaeton 1937 року.

Як і його перша власниця, автомобіль вважався втраченим. Невдовзі після зникнення Амелії Ерхарт її чоловік продав машину. Вона неодноразово змінювала власників і в результаті тривалий час простояла розібраною на запчастини.

У 2004 році, після багатьох років зусиль, колекціонер Рей Фостер зумів серед інших компонентів знайти кузов автомобіля, його раму та двигун. А у 2018 році автомобіль було продано його нинішньому власнику – компанії JBS Collection, яка й доручила LaVine Restorations, Inc. повернути авто до “заводських налаштувань”.

І от тепер кабріолет Амелії Ергарт виглядає як новий. Його внесли в національний регістр історичних автомобілів США, що включає 32 рідкісні моделі. У вересні всі ці ретро автомобілі виставлять на спеціальній експозиції у Вашингтоні.

Як розповідало раніше BitukMedia, у Німеччині продають тюнінгований ЗАЗ-968 “Запорожець” вартістю 6,2 тис. євро. Ціна майже у 20 разів більша, ніж в Україні. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі