Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Турецький парламент схвалив вступ Швеції до НАТО

Важливо

Парламент Туреччини проголосував за вступ Швеції до НАТО. За проголосували 287 депутатів. Це рішення довго відтягували через те, що Швеція надавала прихисток членів курдських організацій, які воюють за незалежність від Туреччини. Також минулий рік ознаменувався рядом провокацій зі спаленням Корану.

Про рішення парламентарів повідомляє CNN.

Швеція, як і Фінляндія, довго зберігала статус поза НАТО, але вирішила долучитися до Альянсу після початку повномасштабної війни росії проти України.

Однак для Швеції складністю стали стосунки із Туреччиною. Стокгольм надав політичний прихисток лідерам Курдської робітничої партії.

Курди – це народ, який компактно живе на території Туреччини, Сирії та Ірану і після початку війни у Сирії активно веде боротьбу за відновлення власної держави. Певний час курди були союзниками США та країн НАТО у боротьбі проти сирійського диктатора Башара Асада та ІДІЛ, виконували роль охорони нафтових родовищ та військових баз.

Однак Туреччина, одна із країн НАТО, розглядає курдів як сепаратистів та терористів. Тож і ставиться до них відповідно. Президент Туреччини Реджеп Ердоган ввів на територію Сирії війська аби, в тому числі, відкинути курдських повстанців подалі від турецького кордону.

В ході важких переговорів щодо членства в НАТО Швеція видала Туреччині курдських лідерів, яким раніше надавала політичний прихисток.

Також у 2022-му кілька разів у Швеції відбувалося спалювання Корана, що викликало обурення серед мусульман, в тому числі і в Туреччині.

Однак останнім часом стосунки між Анкарою та Стокгольмом потеплішали, і Туреччина все більше схилялася до схвалення заявки Швеції.

З 346 членів парламенту, які проголосували, 287 висловилися за приєднання Швеції, а 55 проголосували проти. Ще четверо утрималися від голосування.

Голосування стало другим кроком у процесі ратифікації Туреччиною після того, як Комісія у закордонних справах парламенту схвалила заявку минулого місяця.

Однак, турецько-шведська епопея ще не завершена.Тепер президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повинен підписати постанову і надати їй статус закону.

Схоже, що єдиною країною, що зараз стоїть на заваді Швеції, є Угорщина. Однак у вівторок угорський прем’єр Віктор Орбан сказав, що запросив свого колегу Ульфа Крістенссона на зустріч.

Як повідомляло BitukMedia, увечері 14 грудня Європейська рада своїм голосуванням відкрила переговорний процес про вступ до ЄС для України та Молдови. Таке рішення ухвалили 26 лідерів країн ЄС під час голосування у Брюсселі у Бельгії.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі