Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Кому ж знадобилося його осквернити? – випадково знайшли кельтське мегалітичне поховання

Важливо

Ірландський фольклорист Біллі МаґФлоїнн повторно віднайшов мегалітичне поховання, якому 4 тис. років. Пам’ятка відома серед місцевих як Altóir na Gréine – “Вівтар Сонця”. Тепер науковці дивуються – хто міг зруйнувати його? Адже ще у вікторіанську епоху мегалітична конструкція була цілісною.

Про це розповідає The Guardian.

Біллі знайшов рештки мегалітичного поховання епохи бронзової доби під час подорожі півостровом Дінгл. Він займався складанням мап історичних пам’яток. “Вівтар Сонця” знаходиться на пагорбі неподалік місцевого села.

Біллі зафільмував пам’ятку, а коли спробував створити її 3D-модель, то помітив, що вона схожа на нарис, який зробила відома світська левиця вікторіанської епохи Джорджіана Кавендіш, герцогиня Девонширська. Її свого часу зіграла Кіра Найтлі у фільмі “Герцогиня” 2008 року.

Нарис герцогині Девонширської із зображенням “Вівтаря Сонця”, зроблений 1838 року

Леді Кавендіш замалювала мегалітичне поховання у 1838-му – за сім років до того, як Лондон влаштував масовий голодомор у Ірландії. Голод призвів до виїзду ірландців до США та Австралії та практично повного зникнення ірландіської культури та мови на “Смарагдовому острові”. Після голодомору англійський уряд королеви Вікторії вдався до “розкуркулювання” – у людей відбирали земельні наділи та передавали лояльним Лондону лендлордам, а будинки руйнували.

Що сталося за період буремних подій ХІХ та ХХ ст. у Ірландії із пам’яткою, достеменно невідомо. Ймовірно, його зруйнували вандали.

У Службі національних пам’яток у Дубліні Біллі отримав підтвердження, що це саме те мегалітичне поховання, яке намалювала леді Кавендіш. Мегаліти встановили у період 2,5 тис. – 2 тис. до н.е., кажуть історики. Є припущення, що такі конструкції могли бути на могилах людей, які видобували мідь.

Такий тип мегалітичної конструкції називають wedge tombs – клинові гробниці. Зараз на місці “Вівтаря Сонця” лишилися тільки так звані камені ортостати та ще деякі фрагменти.

Загалом же в Ірландії кілька клинових гробниць. Це загальна назва, деякі з них були дійсно місцями поховань, інші використовували для ритуалів. Подібні конструкції знаходять у Британії та Франції – місцях поселень кельтів.

“Більшість із них вказує на захід або південний захід у бік призахідного сонця, тому вони можуть бути пов’язані із космологічним розумінням світу”, каже МаґФлоїнн.

Дивно, що пам’ятку зруйнували, адже у ХІХ ст. існувала сувора заборона чіпати “клинові могили”, каже він. “Вважалося, що це принесе нещастя або катастрофу”.

Як розповідало BitukMedia, валлійська компанія Bardsey Island Trust шукає двох осіб, які мешкатимуть і працюватимуть наглядачами на віддаленому крихітному острові Бардсі (валлійська назва – Енлі). За повір’ям, там знаходиться могила чарівника Мерліна, радника короля Артура. Працівникам платимуть £11.44 за кожну годину перебування на острові.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі