Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Мури, що вберегли країни Європи”: київські Золоті ворота прикрасили сувенірну євробанкноту

Важливо

Національний заповідник “Софія Київська” почав реалізацію нових колекційних купюр “нуль євро”. Йдеться про сувенірну банкноту із зображенням визначної пам’ятки архітектури ХІ століття – Золотих воріт.

Про це повідомляє сторінка заповіднику.

Сувенірні банкноти створили фіолетового відтінку, схожі на купюри номіналом 500 євро, а за розміром на банкноти номіналом у 20 євро. 

Купюри мають вигляд реального євро та виготовлені за тією ж технологією, що використовується у справжніх євробанкнот: містить водяний знак, мікродрук, контрпринт, голограму, елементи захисту від ультрафіолету, має сенсорну зону для людей з вадами зору та інші елементи паперових євро.

Це сувенірна купюра, випуск якої започаткував у 2015 року французький бізнесмен Ричард Файл (Richard Faille). Ідею випуску банкноти “нуль євро” підтримав Національний банк Франції за згодою Європейського центрального банку (ЄЦБ). “Основна філософія проєкту – підтримка туризму, популяризація найважливіших культурних й історичних пам’яток, а також сприяння збереженню й матеріальному забезпеченню європейської культурної спадщини”, – каже пресслужба заповідника.

“Отже нині, коли Україна прагне до об’єднання з Європою і популяризує в світі свою багатовікову історію і культуру, у Франції було виготовлено таку лімітовану колекцію євробанкнот номіналом 0 із зображенням Золотих воріт, які є однієї з найвеличніших пам’яток українського народу. У ХІІІ столітті саме ці мури були одним із бастіонів, що стали на шляху Монголо-Татарської навали, тим самим уберігши від неї країни Європи”, – зазначається у повідомленні “Національного заповідника”.

Банкноти номіналом “нуль євро” можна придбати в сувенірній крамниці на вході під дзвіницею Національного заповідника “Софія Київська” (м. Київ, вул. Володимирська, 24) або замовити онлайн на сайті у розділі “Музейна крамничка”. Вартість сувенірної купюри становить 200 гривень.

Примітно, що ця євробанкнота вийшла невдовзі після того, як з’явилася купюра на тему досягнення миру в Україні.

Сувенірні купюри викликали справжній ажіотаж серед колекціонерів, а їхня ціна іноді зростала від €1,5 до €900. 2019 року лише за півріччя у світі з’явилося майже 400 видів таких сувенірних бонів. Враховуючи, що випуск купюр здійснюється обмеженим, пронумерованим і точно каталогізованим накладом, фахівці передбачають постійне зростання їхньої ціни через певний час після завершення розпродажу.

От деякі з сувенірних банкнот, випущених раніше:

Як розповідало раніше BitukMedia, рідкісну купюру номіналом 10 тис. доларів, яка датується часом Великої депресії у США, продали на аукціоні за 480 тис. доларів. Банкноту з портретом Салмона Чейза — міністра фінансів за президентства Лінкольна, випустили в 1934 році.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі