Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Петиція про помилування відьом зібрала понад 10 тис. підписів

Важливо

У Британії петиція про помилування осіб, звинувачених у відьомстві та страчених за це, набрала уже 10 тис. підписів. Серед тих, кого закликають помилувати, – жертви Суду над відьмами Пендла 1612 року. Причини були побутові, але судилище закінчилося повішанням 10 людей.

Про це пише ВВС.

Жертв процесу у Пендлі стратили на Галлоуз-Хілл у Ланкастері після того, як їх визнали винними в наклепі. Емма Свінтон із організації “Справедливість для відьом” каже – це “сором”, що їх досі не виправдали.

Авторка петиції Шарлотта Мередіт наголошує – “Закон про чаклунство” 1735 року скасував відповідальність за заняття магією і постановив, що віра в те, що люди можуть використовувати демонічну магію для нанесення шкоди чи вбивства, не відповідає реальності.

“Але попри те, що люди, засуджені за такими звинуваченнями, формально стали невинними, вони ніколи не отримували помилування”, – наголошує Мередіт.

Історія процесу у Пендлі почалася з того, що жінка на ім’я Елізон Дівайс прокляла дрібного торговця-розносчика за те, що той відмовився дати їй шпильки. Торговець помер, і його син повідомив про цей факт у магістратуру.

Дівайс зізналася у чаклунстві, а також звинуватила сусідську сім’ю, із якою її родина мала неприязні стосунки, у тому, що ті чаклують і доводять людей до смерті. Ті в свою чергу вказали на матір Елізон. Головним свідком обвинувачення була 9-річна дитина. Загалом так стратили 10 людей.

Їх повісили в серпні того ж року на очах великого натовпу на болотах неподалік від парку Вільямсон.

Процес став відомий завдяки своїй масовості, адже у Британії до відьом та чаклунів ставилися відносно поблажливо. За майже 300 років – із XV до XVII ст. – стратили 500 осіб, що становить лише 2% від загального числа у Європі.

Британські законодавці кажуть, розглядають можливість помилування учасників процесу. Але щоб петицію розглянули, вона має набрати 100 тис. голосів.

Як розповідало BitukMedia, британський Університет Ексетера запускає однорічний курс із вивчення магії та окультних наук. На базі Інституті арабських та ісламських досліджень студенти зможуть вивчати драконів та гендерні питання у Середньовіччі і отримати ступінь магістра.


Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі