Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Врятувати кажанів: на Полтавщині з балкона викинули понад 1,5 тис. рукокрилих

Важливо

У Полтаві з балкона восьмого поверху викинули 1600 кажанів. Тільки частину з них вдалося врятувати працівникам Українського центру реабілітації рукокрилих. Загалом рятувальна операція тривала добу. Йдеться про рудих вечірниць, які занесені до Червоної книги України та потребують охорони.

Про це розповідає “УП. Життя”.

10 січня Українському центру реабілітації рукокрилих стало відомо про те, що невідомі люди викидають кажанів з балкону багатоповерхівки у Полтаві. Побачивши це, небайдужі почали їх збирати.

Близько 550 кажанів загинули через падіння з висоти восьмого поверху у морозну погоду. Фото – Facebook/ Ukrainian Bat Rehabilitation Center

“Загалом рятувальна операція тривала добу. Колонії зібраних рудих вечірників забрали до клініки”, – розповіла фахівчиня Центру Альона Шуленко.

За її словами, з балкона викинули близько 1600 особин рукокрилих. 600 з них загинули, ще кілька десятків перебувають на лікуванні. Приблизно тисячу вдалося врятувати.

Вцілілих тварин забрали на реабілітацію та зимівлю до Харкова, розповіла фахівчиня. Кажанів оглядали цілу ніч 11 січня ― приблизно 12 годин. На жаль, частина тварин замерзла, поки їх збирали біля дому або загинули від ушкоджень.

“За всю історію нашого центру це найбільша група, яку ми рятували. Десь 550 тварин загинуло. Це дуже багато”, ― розповіла Альона Шуленко.

Тварин знайшли під час ремонту в одній з багатоповерхівок. Чому з кажанами так вчинили – достеменно невідомо. Альона Шуленко припускає, що люди просто злякалися, побачивши таку кількість тварин, і не знали, що з ними робити.

Центр реабілітації рукокрилих планує відправити здорових кажанів на зимівлю. Недужі залишаться під наглядом ветеринара. Навесні усіх тварин випустять на волю.

Фахівці розповіли про рудих вечірниць. Це мігруючий вид рукокрилих, які зимують великими групами. Для цього переважно обирають міста. Там вони знаходять теплі сховки, наприклад, щілини або обшивки балконів, і ховаються в них. Тому Шуленко не дивується такій знахідці: “Для кажанів наші приміщення, як скелі”.

Зображення – Х/Bats Ukraine

Центр реабілітації рукокрилих від початку своєї роботи врятував вже понад 27 тисяч кажанів у 217 населених пунктах. Нині в Центрі на зимівлі рекордна кількість тварин ― 4,5 тис.

Рукокрилі або кажани ― це група ссавців, яких в Україні 28 видів. Ці унікальні ссавці, які занесені до Червоної книги України та потребують охорони.

Як розповідало раніше BitukMedia, Вухань Таунсенда із американського штату Орегон із кличкою Вільям ШейкспІр переміг у щорічному національному конкурсі краси серед кажанів. Перемогу йому віддали користувачі соцмереж на Геловін.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі