Неділя, 5 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Раз – горох, два – горох: в Україні врятували вже 15 червонокнижних диких хом’яків

Важливо

За пів року роботи єдиному в Україні Центру порятунку диких хом’яків вже вдалося врятувати 15 гризунів у Чернівецькій і Вінницькій областях. Ці тварини внесені до Червоної книги України.

Про це розповідає “Українська Правда”.

Як зазначає Українська природоохоронна група (UNCG), хомʼяки нерідко завдають людям збитків, а тому тваринам може загрожувати знищення. Через це влітку 2023 року започаткували ініціативу з порятунку червонокнижних гризунів.

“Коли ми отримуємо повідомлення, що в когось на ділянці живе хомʼяк, ми приїжджаємо і робимо обстеження території. Якщо там дійсно є ця тварина, відловлюємо її”, – каже теріолог Михайло Русін.

У коментарі “УП. Життя” він розповів, що Центр порятунку хомʼяків – єдиний в Україні. Така практика не є поширеною навіть в Європі.

“Дикий хом’як  полюбляє жити на городах та їсти картоплю. На жаль, люди їх вбивають, особливо часто це трапляється в селах. Щодо України даних немає, а от, приміром, в Угорщині щороку фермери та городники вбивають до 100 тисяч таких тварин”, – каже він.

Якщо в масштабах фермерського господарства ці пухнастики не роблять великої шкоди, то на маленькій дачі чи городі збитки від них відчутні. “Ми спілкувалися з фермерами Київщини та інших областей. Вони кажуть, що не бачать великої різниці у врожайностями між полями, на яких є дикі хом’яки, і де їх немає. Якихось 10 кілограмів зерна, що вони з’їдають, насправді є непомітними серед тонн урожаю”.

“Тому наш проєкт більш націлений на приватні домогосподарства, де люди мають шкоду від диких хом’яків і готові навіть вбити тварину, аби лиш зберегти ті декілька кілограмів картоплі”, – додає Русін.

Після порятунку тварин відпускають максимально далеко від населених пунктів. А якщо вони потребують ветеринарної допомоги  (через травмування чи зараження інфекцією після “зустрічі” з котами і собаками), то беруть на перетримку.

За словами теріолога, мета UNCG – не лише рятувати хом’яків, а й зробити так, щоб люди зрозуміли, чому їх не можна знищувати, навчити гуманному ставленню до гризунів. “А кінцева мета – щоб люди навчилися співіснувати з дикими видами тварин”, – каже Михайло Русін.

У Центрі наводять алгоритм дій на випадок, якщо ви побачили на своїй ділянці дикого хом’яка:

  • сфотографувати тварину, а краще – зняти відео;
  • зайти на сторінку Центру порятунку хомʼяків і повідомити про знахідку, додавши фото- та відеоматеріали;
  • не чіпати тварину руками: хом’як може вкусити, бо має міцні щелепи й гострі зуби;
  • якщо тварину вже спіймали, її слід тримати у глибокому відрі, нагодувати можна тим, що росте на городі;
  • не ставити на хом’яків капкани, не полювати, не нацьковували на них собак.

Як розповідало раніше BitukMedia, червонокнижні хом’яки повертаються у степи Одещини. У регіон завезли групу червонокнижних гризунів, яка оселилася у степу ландшафтного заказника “Тарутинський степ” Болградського району.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі