Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Рятувальникам вдалось визволити групу туристів із затопленої печери (ВІДЕО)

Важливо

У Словенії рятувальникам вдалося визволити з глибин затопленої підземної печери п’ятьох людей. Це троє дорослих членів однієї сім’ї та двоє гідів. Люди опинилися в пастці за понад два кілометри від входу в печеру і провели там дві доби.

Про це розповідає Reuters.

П’ятеро людей стали бранцями печери Крижна Яма. Довжина її підземних ходів – понад 8 км. Туристи увійшли туди в суботу вранці після зливи і надвечір так і не повернулися. Третій гід вирушив на їх пошуки та пізніше викликав рятувальників.

Ця печера – відома туристична пам’ятка Словенії. Тут можна покататися човном. Але коли рівень води піднімається, вона стає небезпечною.

Рятувальники увійшли до печери о 8:30 ранку. Вони зіткнулися з труднощами через пороги, але приблизно за дві години їм вдалося дістатися людей. Рятувальникам довелося чекати, доки вода спаде. Перед цим вони змогли передати печерним бранцям їжу, питну воду, ліки та опалювальний намет. На фінальному етапі рятувальна операція зайняла півтори години.

За даними рятувальників, спочатку вони збиралися одразу посадити людей в човни, але це не вдалося. “Тому ми одягли на них захисне спорядження та транспортували через вузький лаз. Водолази протягли їх через лаз, а потім їм треба було трохи пройти до човнів”, – розповів Дамір Подран, голова команди дайверів. Усі врятовані живі та здорові, запевнили рятувальники.

Крижна Яма – словенська пам’ятка, відома як Холодна печера під Хрестовою горою. Печера знаходиться в районі між Лозьким карстовим полем, Церницьким карстовим полем та плато Блоке.

Це перший випадок, коли люди опинилися в пастці в Крижній Ямі, ланцюжку підземних озер зі смарагдово-зеленою водою, четвертій за величиною печерній екосистемі у світі за рівнем біорізноманіття.

“Минулого року в Словенії була катастрофічна ситуація з повенями. Земля ще не ввібрала всю воду”, –  пояснив Макс Мерела, керівник словенського підрозділу з пошуку і порятунку з печерю

У серпні минулого року Словенія постраждала від найсильнішої повені, яка забрала життя шістьох людей.

Як розповідало раніше BitukMedia, 90-річну жінку знайшли живою під завалами через п’ять днів після руйнівного землетрусу, який стався в центральній Японії 1 січня.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі