Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

50 років після судилища: в Україні реабілітували Сергія Параджанова

Важливо

Національна комісія з реабілітації за поданням Український інститут національної пам’яті (УІНП) реабілітувала українського кінорежисера вірменського походження Сергія Параджанова. Таке рішення було прийняте після аналізу кримінальної справи режисера та інших архівних документів, де виявили політичний мотив переслідування та засудження Параджанова.

Про це, з нагоди 100 років з дня народження митця, повідомив голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

“Маємо дійсно історичну новину – Сергія Параджанова реабілітовано! Пів століття пройшло з часу судилища над ним, але тепер і в юридичному плані справедливість торжествує. Приємно писати про це у столітній ювілей з дня народження ключового автора українського поетичного кіно”, – написав Антон Дробович.

За його словами, реабілітувати ім’я кінорежисера вдалося на останньому засіданні національної комісії з реабілітації 20 грудня 2023 року. На підтримку розгляду цієї справи виступали Офіс Президента України та українські правозахисники, зокрема Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Це сталося через 50 років після засудження Сергія Параджанова. 1973 року радянська влада звинуватила режисера, який народився у Тбілісі, в “українському націоналізмі та гомосексуалізмі” та засудила до 5 років таборів суворого режиму.

“Юридична реабілітація Сергія Параджанова — це дійсно непересічна і знакова подія. Вона є черговим свідченням тези про те, що добро і справедливість зрештою перемагають, нехай навіть у стратегічній перспективі. Усі жертви комуністичного тоталітарного режиму, як і будь-якого тоталітарного режиму, мають право і можливість бути відновленими у гідності та правді”, — зазначив голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович. 

Параджанов найбільш відомий як режисер фільму “Тіні забутих предків” за мотивами твору Михайла Коцюбинського, що приніс йому міжнародне визнання. Саме під час прем’єри його стрічки, яка здобула 39 міжнародних нагород, 4 вересня 1964 року у київському кінотеатрі “Україна” відбулася акція протесту. Творча інтелігенція публічно засудила політичні репресії, які відбувалися в Україні. Тоді Іван Дзюба вийшов на сцену з промовою щодо масових політичних репресій, а Василь Стус виголосив своє відоме “Хто проти тиранії та диктатури – прошу підвестися!”. 

Як розповідало раніше BitukMedia, 12 жінок і чоловіків, засуджених понад 370 років тому за чаклунство, виправдали сенатори від американського штату Коннектикут. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі