Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Археологи розкопали незвичне древнє кельтське кладовище

Важливо

На землях валлійського замку Фонмон археологи знайшли древні поховання, які датуються 6 чи 7 століттям н.е. Це кладовище, ймовірно, заможних людей, для яких посуд везли із території нинішньої Франції та Північної Африки.

Про це розповідає ВВС.

Загалом на кладовищі, яке знаходиться поруч із сучасним аеропортом валлійської столиці, міста Кардіф, знайшли 80 могил. Працювали над розкопками уже два літа і 17 із могил розкопали. Деякі добре збережені скелети лежать там у незвичних позах, а також у могилах знайшли незвичні артефакти.

“Зуби у декого з померлих зношені у дуже цікавий спосіб, що може означати, що вони користувалися ними як інструментами праці”, – каже Саммер Кортс, остеоархеологиня з Університету Редінга.

“Можливо, це було виготовлення тканин, робота зі шкірою чи плетіння кошиків”, – пояснює експертка.

Але більшу загадку становлять положення тіл у могилах. Деякі лежать на спині, що є нормальним для того періоду, інші – на боці, а деякі – у скорченому положенні, їхні коліна підтягнуті до грудей. Відповіді, чому так, археологи не мають.

Також археологи знайшли фрагменти древніх кельтських тарілок і чаш, шматки кісток тварин. Є артефакт, котрий знову ж таки здивував археологів – крихітний різьблений дерев’яний кілочок. Є інший – шматочок дуже якісного скла, який міг походити із французького регіону Бордо. Трапляються шматки посуду, привезені із Північної Африки.

Фото: BBC/KEVIN CHURCH

“Ми звикли, що для нас кладовище, – це місце, куди ми зазвичай не ходимо. А для них поховання могло бути центральною частиною їхнього життя. Це було місце, де разом збиралася вся спільнота. Вони не тільки ховали тут своїх померлих, вони їли, пили і святкували на кладовищі”, – каже доктор Енді Шиман, котрий керує розкопками.

Це було дуже незвичне поховання. Скоріш за все, це було поховання заможних валлійців, яка мала можливість користуватися дуже дорогими тогочасними імпортними товарами.

Як розповідало BitukMedia, на території замку князів Острозьких у Дубні на Рівненщині знайшли дивне поховання, яке датують приблизно 2 тис. років. Могила не має артефактів для більш точної ідентифікації, а саме положення померлого не відповідає християнській традиції.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі