Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У США та Канаді поширюється хвороба “оленя-зомбі” – науковці побоюються, що вона заразить людей

Важливо

Уже у 32 штатах США та чотирьох канадських провінціях виявили так звану хворобу “оленя-зомбі”. Подібна до “коров’ячого сказу”, вона вражає головний мозок та призводить до смерті. Науковці висловлюють занепокоєння, що хвороба може мутувати і вразити людей.

Про це розповідає Daily Mail.

Небезпечну недугу називають хворобою хронічного виснаження – CWD (chronic wasting disease). Її поширюють пріони – анормальні патогенні агенти.

Першими забили на сполох американські мисливці, розповідає The Guardian. Вони помітили дивну поведінку оленів – ті стають млявими, перестають боятися людей, під час ходьби спотикаються, погляд стає відверто “порожнім”, а із рота стікає слина. Хвороба є високолетальною.

Пріони викликають зміни в мозку та нервовій системі хазяїна. Поширюються серед різних видів оленів та лосів. Нещодавно CWD виявили у Єллоустоунському заповіднику, де є найбільша біопопуляція диких тварин у континентальних США. А оленів та лосів там сотні тисяч.

Штати США, вражені CWD

Хвороба схожа на губчасту енцефалопатію великої рогатої худоби, простіше кажу “коров’ячий сказ”. Його теж викликають пріони.

Основною проблемою хвороби CWD, каже педіатр доктор Корі Андерсон, є те, що збудника неможливо знищити ні у тілі хворої тварини, ні на зараженій відкритій території.

Науковці переймаються, що CWD може подолати видовий бар’єр, перейти до птахів, худоби, хатніх тварин. Такого ще не бувало, але не значить, що цього не буде, кажуть вони.

Наприклад, “коров’ячий сказ” перейшов до людини наприкінці 1994-го під час спалаху хвороби у Британії. Станом на серпень 2023-го, у країні від цієї хвороби загалом померло 178 осіб.

Науковці радять ретельно перевіряти м’ясо і не їсти те, що походить від хворих тварин. Аби зменшити поширення CWD у Єллоустоуні, радять прибрати сіно та інший корм із годівниць для лосів та оленів, аби вони не скупчувалися та не контактували один з одним. Загалом же Єллоустоун називають

Як повідомляло BitukMedia, cкладник протигрибкових препаратів фосравуконазол може допомогти у лікуванні хвороби міцетоми. Вона “поїдає плоть” і у разі відсутності допомоги може бути смертельною.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі