Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Протигрибковий препарат лікує смертельну “м’ясоїдну” хворобу

Важливо

Складник протигрибкових препаратів фосравуконазол може допомогти у лікуванні хвороби міцетоми. Вона “поїдає плоть” і у разі відсутності допомоги може бути смертельною.

Про це повідомляє The Guardian.

Фосравуконазол використовують для лікування грибка нігтів, і продається він під торговою назвою Nailin. В Україні він рідкість, нам вдалося нагуглити лише припарат японського виробництва, коштує близько 1,3 тис. грн. за упаковку таблеток.

Науковці із Судану та японські фармацевти із компанії Ейсай провели дослідження, і виявили, що вживання наіліна у формі капсул допомагає подолати хворобу міцетому. Вона має серйозне розповсюдження в Африці та Азії. Близько 25% хворих складають діти.

Міцетома – це інфекційна хвороба. Східні і південні нації часто хворіють на неї, бо ходять босоніж – вона порапляє в тіло через подряпини й інші пошкодження шкіри. Інфекція вражає підшкірні тканини, роз’їдає м’язи та кістки. У важких випадках це веде до ампутації, а у запущених – до смерті.

Зараз міцетому лікують за допомогою ітраконазола. Але він дорожчий, його треба приймати чотири рази на день протягом року разом із їжею, і він має ряд побічних ефектів.

Фосравуконазол дешевший, його треба приймати раз на тиждень протягом року незалежно від прийому їжі.

Питання із їжею є важливим, бо в Африці не кожен може собі дозволити їсти чотири рази на день, каже Борна Няоке. Вона очолює відділ боротьби із міцетомою в ініціативі ВООЗ “Ліки від забутих хвороб”.

ВООЗ віднесла міцетому до 20 тропічних забутих хвороб. Але у квітні спалахнув конфлікт між між збройними силами Судану, очолюваними генералом Абделем Фаттахом аль-Бурханом, і колись офіційними Силами швидкого реагування його супротивника Мохамеда Хамдана Дагало, відомого як Хемедті.

Через нинішню війну довелося закрити єдиний науковий центр у світі, який займається міцетомою. Він знаходиться у столиці Судану місті Хартумі. Через це затвердження фосравуконазолу як офіційних ліків від міцетоми відкладається на невизначений час.

Як повідомляло BitukMedia, науковці із Гарвардської медичної школи знайшли бактерію, яка може бути причиною свербіння шкіри у людей без шкірних захворювань. Це золотистий стафілакок.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі