Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Скільки алкоголю можна випити без ризику для здоров’я? Пам’ятку склали японські вчені

Важливо

Експертна група МОЗ Японії розробила проєкт рекомендацій щодо вживання спиртних напоїв. Так, максимальна добова доза чистого алкоголю (стовідсотковий спирт) для чоловіків становить 40 грамів, а для жінок – 20 грамів. Перевищення рівня підвищує ризик розвитку низки захворювань, зокрема раку, застерігають медики.

Про це розповідає The Mainichi

Видання пояснює, що 20 грамів чистого алкоголю – це одна середня пляшка пива 5% (500 мл), одна чашка саке 15% (180 мл), трохи менше двох келихів вина 12% (200 мл), подвійний шот віскі 43% (60 мл) та половина склянки спирту 25% (100 мл).

У рекомендаціях японського МОЗ основна увага приділяється кількості чистого алкоголю у напоях. Посилаючись на дані ВООЗ та інші звіти, автори наголошують, що навіть незначне вживання спиртного може призвести до артеріальної гіпертензії, раку стравоходу у чоловіків та кровотечі при інсульті у жінок.

У документі також наводяться результати досліджень, згідно з якими вживання понад 20 г чистого алкоголю на день на постійній основі підвищує ризик розвитку раку кишечника. При цьому наслідки залежать від статі, віку та конституції людини.

Остаточний проєкт рекомендацій МОЗ Японії має підготувати до кінця березня наступного року. У документі докладно опишуть вплив алкоголю на організм та перерахують моменти, на які слід звернути увагу при його вживанні.

Як розповідало раніше BitukMedia, американські науковці з Університету Каліфорнії припускають, що виявили причину, чому після червоного вина болить голова. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі