Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Позитивні вібрації: вчені презентували новий спосіб знищення ракових клітин

Важливо

Новий спосіб боротьби з раком відкрили дослідники з Університету Райса (США). Для цього вони змушували молекули аміноціаніну синхронно вібрувати, спрямовуючи на них ближнє інфрачервоне світло. І ця вібрація дозволила їм руйнувати мембрани ракових клітин з ефективністю 99 відсотків.

Про це розповідає  Science Alert.

Випробування методу, який обіцяє лікування раку без операцій та хіміотерапії, ще знаходяться на початковому етапі.

Цю дивовижну властивість — синхронно вібрувати під дією світлових хвиль ближнього інфрачервоного діапазону — виявили у молекул аміноціаніну. Це флуоресцентний синтетичний барвник, який широко використовується в медичній діагностиці для візуалізації зображень. Його молекули прилипають до зовнішньої жирової оболонки клітинних мембран та розривають їх своїми вібраціями.

Дослідницька група з Університету Райса та Техаського університету стверджує, що новий підхід є значно кращим за попередні напрацювання. “Це ціле нове покоління молекулярних машин, які ми називаємо молекулярними “відбійними молотками”. Вони рухаються більш ніж у мільйон разів швидше, ніж колишні двигуни типу Feringa, і їх можна активувати ближнім інфрачервоним світлом, а не видимим світлом”, – каже хімік Джеймс Тур з Університету Райса.

Лабораторні випробування “молекулярних перфораторів” показали, що вони знищують 99% клітин людської меланоми (раку шкіри). За допомогою цього методу також вдалося позбавити раку половину лабораторних мишей з людською меланомою.

Серед переваг нового методу не лише його ефективність, а й доступність та безпека. Інфрачервоне випромінювання ближнього діапазону здатне проникати в організм людини набагато глибше, ніж видиме світло, – на глибину до 10 сантиметрів. Воно сягає внутрішніх органів або кісток без пошкодження тканин. Крім того, аміноціанін, чиї молекули світло змушує тремтіти й руйнувати пухлинні клітини, – це біологічно сумісна речовина, яка не завдає шкоди людському організму.

Водночас науковці називають це простою, біомеханічною технікою, проти якої раковим клітинам було б важко виробити блокаду. 

Початкові висновки дослідження науковці вважають багатообіцяючими. Потенційно це створює можливість лікування раку кісток та органів без хірургічного втручання.

Як розповідало раніше BitukMedia, нова модель штучного інтелекту, розроблена групою дослідників у Канаді, може точно передбачити, чи виживе хворий на рак пацієнт. Свій прогноз програма робить на основі нотатків лікаря.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі