Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Без зубів, але з гребенем: виявили новий вид птерозавра

Важливо

Палеонтологи ідентифікували новий вид птерозавра. Він жив на території сучасного Китаю в епоху раннього Крейдового періоду – між 125 та 113 млн років тому. Відновити його вдалося за двома зразками, один з яких зберігся особливо добре.

Про це розповідає Sci.news.

Новий беззубий птерозавр належить до родини Chaoyangopteridae. Його представники були середнього розміру, з високим гребенем і жили переважно в Азії.

Вид дістав назву Meilifeilong youhao. Вважжають, що він був частиною біоти Джехол – викопних залишків оперених динозаврів, птахів, ссавців та рослин, які у великій кількості знаходять у нижньокрейдових відкладах Північно-Східного Китаю.

Добре збережений скелет Meilifeilong youhao. Зображення – Wang et al., doi: 10.1038/s41598-023-48076-7.

За словами палеонтологів, встановити новий вид допомогли два екземпляри, один з яких зберігся особливо добре. Єдине, чого в нього не було, то це більшої частини хвоста. Завдяки йому вдалося встановити розмах крил особини — близько 2,16 м. Цей показник майже такий самий, як в описаного раніше Meilifeilong sanyainus – у нього розмах крил становить максимум 2,18 м.

Провівши дослідження, палеонтологи припустили, що Meilifeilong youhao та Meilifeilong sanyainus – окремі види одного й того ж роду.

Новий таксон (класифікаційна одиниця в систематиці рослинних і тваринних організмів, – ред.) також надав кілька нових відомостей про крилаті рептилії. Зокрема, у нього чудово збереглося стремечко — одна зі слухових кісточок середнього вуха, що з’єднує ковадло і равлик. Це серед птерозаврів дуже рідкісне явище.

Як розповідало раніше BitukMedia, найбільший скелет юрського птерозавра знайшли у скелі на острові Скай у Шотландії. За даними дослідників, він жив приблизно 170 млн років тому.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі