Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Київський симфонічний оркестр виконав музичні твори кримського хана, яким 500 років (ВІДЕО)

Важливо

21 грудня камерний складу симфонічного оркестру “Київ-Класик” виконав в “Українському домі” твори кримського хана XVI ст. Гази ІІ Герай Буря. Під псевдонімом Газайї він створював видатну поезію та музику.

Про це повідомляє Суспільне.

Автором проєкту став диригент Національної опери України Герман Макаренко. Турецький музикант Кудсі Ергюн надав ноти композиції з приватної колекції Ульві Ергюнера — свого батька. Проєкт готували два роки, розповідає Макаренко. Для виконання оркестром старовинні записи оцифрували.

“Ми почали спілкуватися з моїм колегою з Туреччини паном Кудсі Ергюнером. Це був листопад 2020 року. І він обмовився про те, що в приватній колекції його тата є ноти кримськотатарського композитора Гази ІІ Герай Хана. Я був здивований і трошки шокований і не повірив. Мені пощастило в житті, в руки потрапив неймовірний скарб. Культурний, художній, історичний”, – розповідає диригент.

Присутня на виступі перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар каже, що музика і історія Криму, написана російською пропагандою, не складають. Росія розповідала, що півострів до Катерини ІІ був варварською територією.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров каже, що, певно, саме цей концерт має бути першим, який прозвучить у звільненому Криму.

Як розповідалo BitukMedia, yкраїнські науковці оцифрували писанку XI-XII століття. Її знайшли у замку у Дубні на Волині. Тепер модель рідкісного спадку Київської Русі можна роздивитися у 3D, через VR та почути, як писанка калатає.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі