П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Кафе, в якому Роулінг писала “Гаррі Поттера”, знову відкриється після пожежі

Важливо

В Единбурзі збираються знову відкрити кафе The Elephant House. Там у 1990-х роках Джоан Роулінг створювала свій перший роман про хлопчика-чарівника Гаррі Поттера. Майже три роки тому заклад постраждав від руйнівної пожежі.

Про це повідомляє BBC.

За словами власника кафе Девіда Тейлора, він сподівається відновити роботу до літа 2024 року. Реконструкція обійдеться йому у близько 1 мільйона фунтів стерлінгів. Роботи розпочнуться вже незабаром.

“Це було кілька жахливих років, і я міг би піти з грошима від страхування, але я б ніколи цього не зробив, оскільки я хочу, щоб кафе знову процвітало. Я б завжди стояв біля свого закладу”, — підкреслив власник.

Девід Тейлор володіє кафе Elephant House протягом 28 років. Відомо, що це одне з двох кафе у Шотландії, в яких полюбляла сидіти Джоан Роулінг. У далекі 90-і роки, коли письменниця усіма силами намагалася звести кінці з кінцями, вона часто бувала в кафе через можливість безкоштовно зігрітися і попрацювати в затишній обстановці. Вважається, що саме там вона написала частину своєї першої книги “Гаррі Поттер і філософський камінь” у 1996 році, а також працювала вже у 1997-му.

The Elephant House, фото квітня 2016 року Facebook / The Elephant House

Девід Тейлор відкрив свій другий заклад поряд з першим Elephant House – за рогом на Вікторія-стріт. Там продається маслопиво — напій, який пʼють герої “Гаррі Поттера”. Шанувальники вважають, що саме Вікторія-стріт надихнула Роулінг на створення Алеї Діаґон.

Зараз у закладі на Вікторія-стріт стоїть стіл, за яким письменниця писала частину своїх книг. Його врятували від вогню і відреставрували. Коли попереднє кафе знову відкриють, стіл Джон Роулінг повернуть туди.

Кафе було одним з кількох об’єктів, які дуже постраждали від вогню на мосту Георга IV в Единбурзі в 2021 році. Вранці 24 серпня прибиральник The Elephant House забив на сполох через пожежу, яка розпочалася в закладі. Вогонь був таким сильним, що довелося евакуювати жителів сусідніх квартир, а вулицю на тиждень перекрили. Власник закладу Девід Тейлор у розмові з BBC пригадує, що йому після пожежі лише ненадовго дозволили зайти в приміщення.

Як розповідало раніше BitukMedia, примірник першого видання книги “Гаррі Поттер і філософський камінь” продали за понад 55 тис. фунтів стерлінгів на аукціоні у Великій Британії. У 1997 році книга коштувала лише за 10 фунтів. Власниця довгі роки зберігала видання в комірчині під сходами.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі