Неділя, 5 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дочекався ціни: примірник першого видання “Гаррі Поттер та філософський камінь” продали за £55 тисяч

Важливо

Примірник першого видання книги “Гаррі Поттер і філософський камінь” продали за понад 55 тис. фунтів стерлінгів на аукціоні у Великій Британії. У 1997 році книга коштувала лише за 10 фунтів. Власниця довгі роки зберігала видання в комірчині під сходами.

Про це повідомляє сайт британського аукціонного будинку Hansons.

26 років тому перший роман Джоан Роулінг поклали в плетений кошик для товарів за зниженими цінами в одній з книгарень Шотландії. Там книжку помітила і придбала для своїх дітей тепер уже 58-річна місцева мешканка. За її словами, інтерес до книги у неї виник після прочитання одного з перших інтерв’ю письменниці газеті The Scotsman.

За книжку довелося заплатити 10 фунтів – зі знижкою 2 фунти від первісної ціни. Багато років томик зберігався в комірчині під сходами – там, де, за сюжетом романів, в будинку Дурслів жив і сам Гаррі Поттер.

І тільки цього року жінка вирішила виставити книгу на торги. “Мої діти вже виросли, і я подумала, що настав час комусь іншому отримувати задоволення від володіння цим рідкісним фрагментом історії літератури”, – поділилася вона. “Наші двоє дітей насолоджувалися казкою про юного чарівника як казкою перед сном протягом усього різдвяного свята в 1997 році”.

12 грудня анонімний покупець придбав її лот за 55 104 фунтів стерлінгів під час онлайн-торгів Hansons.

Фото – Hansons

Перший наклад “Філософського каменя” у твердій палітурці видавництва Bloomsbury склав лише 500 примірників, і тільки 200 з них потрапили у продаж. Решта опинились в школах та бібліотеках. Тепер копії без бібліотечного штампу особливо цінуються колекціонерами.

У 2021 році в США перше видання “Гаррі Поттера” пішло з молотка за 471 тис. доларів. А в 2022 році жителька Единбурга отримала за примірник першого видання роману “Гаррі Поттер і таємна кімната” 1998 року майже 4 тис. фунтів.

Тоді ж повну серію книг про юного чарівника продали на аукціоні Christie’s. Ціна, яку анонімний покупець віддав за сім книг, не була оприлюднена, проте спеціалісти оцінили лот у 118–177 тис. доларів.

Як розповідало раніше BitukMedia, з нагоди 25-річчя поттеріани на центральній площі Гамбурга (Німеччина) зібралися тисячі дітей та дорослих у костюмах Гаррі Поттера. Цієї кількості переодягнених фанатів вистачило на світовий рекорд.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі