Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Гігантські панди мають власний Facebook – спілкуються з іншими ведмедями

Важливо

В гігантських панд є своя версія соціальних мереж. Такого висновку дійшли дослідники дикої природи з Університету штату Мічиган з колегами з Китаю під час спостережень в Національному заповіднику “Волонг”. Бамбукових ведмедів традиційно вважають нетовариськими, проте нове дослідження демонструє, що вони активно використовують специфічне “онлайн-спілкування”.

Про це розповідає New Atlas.

Вчені місяцями спостерігали за пандами в їхньому природному середовищі і припустили, що ці тварини не такі вже й смітники. У лісі дикі панди практично невидимі, кажуть автори, тому доводилося бути максимально уважними і багато чого вивчати по слідах, які вони залишають. Передусім йдеться про екскременти.

Вдивляючись у стежки, якими пересувались панди, вчені помітили, що багато дерев забруднені воскоподібною речовиною із запахом, а панди, що опинилися поруч, його обнюхують і вивчають. Дослідники припустили, що це пахучі мітки, які бамбукові ведмеді часто залишають один для одного і, схоже, так обмінюються інформацією.

Фото – Depositphotos

Для перевірки гіпотези до дослідження залучили фахівця із соціальних мереж, професора соціометрії Кена Френка. Він запропонував зібрати дані про те, які ведмеді мешкають на території з поміченими деревами та близько один до одного. Це мало допомогти у застосуванні до них методів вивчення соціальних мереж серед людей.

Вчені вивчили величезну кількість фекалій панд на території 46 кв. км і виділили з них зразки ДНК. Це дозволило ідентифікувати конкретних ведмедів та з’ясувати їхні родинні зв’язки. Автори визначили близьких особин, які трималися на певній відстані один від одного, та поєднали цю інформацію з даними про помічені дерева. Дослідники переконалися: навіть якщо тварини не стикалися безпосередньо, вони постійно обмінювалися повідомленнями через сліди різних дерев. У середньому дорослі особини залишали свої фекалії до 90 разів на день і цим компенсували нестачу власної комунікабельності.

“Ці пахучі дерева – справжні соціальні мережі. Спілкування через них асинхронне, тобто вам не обов’язково перебувати в тому самому місці в один і той самий час. Вони також дозволяють одному індивіду транслювати інформацію багатьом, і це рекорд”, – пояснює професор Френк. За його словами, панда, що помічає дерево, “не так вже і відрізняється від того, хто залишає пост у соцмережах”.

Фото – Care Animal Hospital

Експерт також порівняв систему спілкування панд зі школою, мовляв, як і в підлітків, тут кожен “клік” може мати багато серйозних наслідків. Кожному “посту” надається значення, і всередині групи існують суворі норми.

Так, дерева можуть розповісти “адресатам”, що це тварина, з якою той зустрічався раніше, вказати на її стать, дати уявлення, наскільки вона велика і домінуюча, чи готова ця панда до спарювання тощо. Здебільшого інформація передається між членами однієї сім’ї та близькими знайомими панд, але у шлюбні періоди панди, схоже, починають більше спілкуватися через ці “соцмережі” та з особинами з інших груп. А також використовують дерева для позначення території.

Дослідження показує зовсім нову картину способу життя бамбукових ведмедів, тому що досі мало було відомо про їхнє спілкування. Тепер ясно, що вони контактують з іншими набагато частіше, ніж здавалося. Й активно користуються запашними “соцмережами”.

Як розповідало раніше BitukMedia, користувачі соцмереж запідозрили зоопарк китайського муніципалітету Чунцін в демонстрації переодягнених людей замість панд. Цікаво, що подібні підозри виникають вже не вперше.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі