Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Середньовічну “табличку прокляття” для виклику Сатани знайшли в туалеті

Важливо

Археологи виявили у Німеччині згорнутий шматок свинцю. Вони припускають, що це середньовічна “табличка з прокляттям”, яка викликає диявола. На артефакті є вигравірувані написи, які ледь помітні неозброєним оком.

Про це розповідає сайт міської ради Ростока.

Дивний артефакт знайшли на будівельному майданчику прибудови ратуші у місті Росток, що на півночі країни. Спочатку дослідники подумали, що цей “неоковирний шматок металу” не більше ніж брухт.

Однак, як тільки археологи його розгорнули, зрозуміли, що це річ XV століття і вона містить загадкове повідомлення. Йдеться про гравіювання готичним шрифтом. Напис ледь помітний неозброєним оком. Але слова стали розбірливими.

Виявилось, що на табличці написано: “sathanas taleke belzebuk hinrik berith”. Дослідники розшифрували текст як прокляття, яке було спрямоване на жінку на ім’я Талека та чоловіка на ім’я Хінрік (Гейнріх). Воно мало викликати Вельзевула (інше ім’я диявола) і Берита (демонічного духа).

Фото – Archäologie in Mecklenburg-Vorpommern (AIM-V)

Хоча дослідники, швидше за все, ніколи не дізнаються, хто ці люди, вони припустили, що йдеться про пару, яку хотіли розлучити.

Що робить знахідку такою особливою? “Таблички прокляття насправді відомі з давніх часів у грецьких і римських регіонах, тобто з періоду 800 року до нашої ери до 600 року нашої ери. З іншого боку, наше відкриття можна датувати XV століттям”, – пояснив керівник розкопок доктор Йорг Ансорге. Досі йому не було відомо про подібні знахідки на території Німеччини.

Місце розкопок. Фото – PRESSESTELLE STADTVERWALTUNG ROSTOCK

Табличку виявили на дні вигрібної ями. Ще в давні часи таблички з прокляттями залишали там, де їх було важко або неможливо знайти. Це пояснювалось тим, що прокляті не мають дізнатися про лихо, що на них насувається. Таким чином, лиха магія могла діяти безперешкодно.

Як розповідало раніше BitukMedia, у Норвегії шукач скарбів наткнувся на рідкісну для цього регіону візантійську монету X століття із зображенням Ісуса Христа.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі